ΕΕ: Αλαλούμ με τις προμήθειες εμβολίων και αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αλαλούμ με τις προμήθειες εμβολίων και αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

SHARE THIS

Αυξάνεται ο αριθμός των κρατών-μελών που κατηγορούν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν για κακή οργάνωση, τη στιγμή που πολλά κράτη αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έλαβαν κοινή επιστολή που απέστειλαν οι πολιτικές ηγεσίες της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Λετονίας και της Βουλγαρίας, με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη και ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου για να συζητηθεί το θέμα.

Σε ανάλογους τόνους ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά από την ΕΕ να αλλάξει στρατηγική, ενώ Ισπανία και Ιταλία πρωτοστατούν στις έρευνες για την αναζήτηση και χρηματοδότηση θεραπειών που αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό, πέρα από τους εμβολιασμούς.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια της AstraZeneca;

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανέστειλε σήμερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από τις περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στη Νορβηγία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με αυτήν την πάθηση.

Το εμβόλιο έλαβε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα έγκριση για χρήση από τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω και της συμμετοχής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε αυτό, με την Κομισιόν να κλείνει επίσης συμφωνία με την εταιρεία για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων. Ωστόσο, όσο γρήγορα έκλεισαν οι συμφωνίες, άλλο τόσο γρήγορα δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, ποια δοσολογία είναι κατάλληλη και ποιο είναι το ενδεδειγμένο διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που ανέστειλε τη χρήση του ήταν η Αυστρία, με την κυβέρνηση να επικαλείται επίσης θρομβοεμβολικό επεισόδιο, που είχε μοιραία κατάληξη για μια 47χρονη γυναίκα. Ακολούθησαν η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο και στη συνέχεια η Νορβηγία, η Ισλανδία η Δανία, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχει καταγραφεί ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Ωστόσο στη σχετική σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην πολιτική, με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίζεται προς το παρόν κανονικά.

Exit mobile version