Γιατί ο Μπάιντεν «χαϊδεύει» τον Νετανιάχου;
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Μπάιντεν «χαϊδεύει» τον Νετανιάχου;

SHARE THIS

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ ετησίως, στο πλαίσιο μιας δεκαετούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 από τη διοίκηση Ομπάμα.

Το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι μαχητές της Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί με πυροβολικό και πυραύλους την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας και να σκοτώνει καθημερινά δεκάδες αμάχους. Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί.

Οι επικριτές της πολεμικής εκστρατείας του Ισραήλ έχουν καλέσει τις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, να κάνουν περισσότερα για να σταματήσει ο κύκλος βίας. Η διοίκηση Μπάιντεν αποφεύγει επίμονα να ζητήσει δημοσίως κατάπαυση του πυρός, δίνοντας στο Ισραήλ χρόνο για να συνεχίσει την οργανωμένη επίθεσή του, δεχόμενη τα πυρά από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών αλλά κι από ένα αυξανόμενο ρεύμα ανθρώπων με επιρροή στην αμερικανική διοίκηση, όπως επίσης κι από διανοούμενους, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς.

Γιατί δεν επεμβαίνει ο Λευκός Οίκος;

«Όσο ισχυρές και αν είναι οι ΗΠΑ, ο Μπάιντεν πιθανόν να μην μπορεί απλά να σηκώσει το τηλέφωνο και να τονίσει στην ισραηλινή ηγεσία ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Γάζα. Ακόμα όμως κι εάν το έκανε, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα τον αγνοούσε επιδεικτικά» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Λαχάφ Χαρκόφ στην Jerusalem Post. «Ακόμη και ο Μεράβ Μιχαέλι, ηγέτης του αριστερού Εργατικού Κόμματος, δεν θα έχει αντιταχθεί στην ίδια τη στρατιωτική εκστρατεία, όπως επίσης και οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες, είτε από την αριστερά, είτε από τη δεξιά» προσθέτει.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί μπορεί να διαφωνούν έντονα σε άλλες πτυχές της σύγκρουσης, όπως στην πολιτική των εποικισμών ή στην πορεία προς τη λύση των δύο κρατών, στο θέμα όμως των επιθέσεων προς τη Γάζα υπάρχει ευρεία συναίνεση. «Κανένα τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ δεν θα ήταν ικανό να προσβάλλει αυτή τη συναίνεση» σημειώνει ο Χαρκόφ.

Τι γίνεται με τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ;

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ ετησίως, στο πλαίσιο μιας δεκαετούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 από τη διοίκηση Ομπάμα. Η Ουάσινγκτον είναι επίσης ο κύριος έμπορος όπλων του Ισραήλ, «εργαλείο» που ο Μπάιντεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει τις επιλογές της ισραηλινής ηγεσίας. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος διστάζει. «Έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια ότι είμαι αντίθετος με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, αλλά η ιδέα ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ θα μπορούσαμε να αλλάξουμε μια συγκεκριμένη πολιτική των Ισραηλινών θεωρώ ότι είναι απολύτως εξωφρενική» είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους το 2019.

Κάθε αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισραήλ θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη του αμερικανικού Κογκρέσου η πλειοψηφία του οποίου, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες αρκετών Δημοκρατικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές συνέπειες της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, εξακολουθεί να συναινεί στη μη αξιοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας ως εργαλείο επιρροής στην ισραηλινή ηγεσία και τον Νετανιάχου.

Το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ έχουν συχνά πυκνά ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να προστατεύσουν το Ισραήλ από την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Αυτό είναι ένα ισχυρό μέσο και έχει σημασία για το Ισραήλ, το οποίο επιθυμεί να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ μπλόκαραν τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν εκεχειρία, επειδή τα κείμενα δεν ανέφεραν τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς ως μέρος του προβλήματος.

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές αναμένουν κάποια κίνηση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, διαβλέποντας μια σχετική κινητικότητα στο Λευκό Οίκο. «Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι πέρα από την εμπλοκή των ΗΠΑ, μεγαλύτερη σημασία έχει πότε η ισραηλινή ηγεσία και η Χαμάς θα αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν τη σύγκρουση» σημειώνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

Exit mobile version