Η εκτόξευση του κορονοϊού στην Ινδία και το «καμπανάκι» για τον υπόλοιπο κόσμο
ΚΟΣΜΟΣ

Η εκτόξευση του κορονοϊού στην Ινδία και το «καμπανάκι» για τον υπόλοιπο κόσμο

SHARE THIS

Η ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας εστιάζεται στο γεγονός ότι η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο μεταλλάξεων του ιού.

Ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού σαρώνει την Ινδία. Το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και οξυγόνο να έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπερνούν τις 200.000, με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας της χώρας στέλνοντας επειγόντως ιατρικές προμήθειες, η Ινδία προσπαθεί να εντείνει την εκστρατεία εμβολιασμού ως διέξοδο από την κρίση. Όμως τόσο οι ελλείψεις πρώτων υλών όσο και οι λανθασμένες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας έχουν ως αποτέλεσμα να έχει εμβολιαστεί μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού.

Για μια χώρα σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων ήταν εξαιρετικά αργή. Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις 16 Ιανουαρίου 2021, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και λιγότερο από το 10% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η Ινδία εμβολιάζει με τους σημερινούς ρυθμούς περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα. Η στρατηγική της για τον εμβολιασμό θα έπρεπε να είναι πιο επιθετική, τονίζει ο Prashant Yadav στον Guardian, ο οποίος μελετά τις αλυσίδες εφοδιασμού υγειονομικής περίθαλψης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσινγκτον. Ο Yadav πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να στοχεύει στον εμβολιασμό δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων την ημέρα, αριθμό στον οποίο συμφωνούν πολλοί ερευνητές και επιστήμονες.

Στην Ινδία βρίσκεται επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας. Εκεί βρίσκεται επίσης και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής, η εταιρία Bharat Biotech. Στις εγκαταστάσεις τους παράγονται μόλις 2,5 εκατομμυρία δόσεις την ημέρα, αριθμός που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες της χώρας.  Οι χώροι εμβολιασμού ξεμένουν πλέον από δόσεις, με τις αρχές να αναγκάζονται να καθυστερούν ή να αλλάζουν τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους πολίτες. «Αν και αυτή η εμπλοκή και καθυστέρηση στα εμβόλια δεν ήταν η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, η διατήρηση της προμήθειας εμβολίων σε υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η έξαρση των κρουσμάτων» τονίζει ο Yadav. Το πρόβλημα ωστόσο μεγεθύνεται γιατί οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές των βασικών πρώτων υλών για τα εμβόλια βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά όλοι αγοράζουν από αυτούς.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν απόθεμα για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες, το Ινστιτούτο Ορού διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι τα υλικά είχαν εξαντληθεί, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί. Ο Suresh Jadhav, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ορού, δήλωσε ότι η παραγωγή εμβολίων του ινστιτούτου θα επηρεαστεί σημαντικά τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, εξέλιξη αρνητική με αλυσίδα επιπτώσεων -από την έλλειψη εμβολίων μέχρι τη συνέχιση του υψηλού ρυθμού αύξησης των καθημερινών κρουσμάτων.  Στις 16 Απριλίου, ο Adar Poonawalla, διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute, απευθύνθηκε δημοσίως στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαίντεν μέσω του Twitter, παρακαλώντας τον να «άρει το εμπάργκο» στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των εμβολίων, ενώ σε συνέντευξή του στο India Today τόνισε ότι η έλλειψη εμβολίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Οι εκκλήσεις του βρήκαν ανταπόκριση και στις 25 Απριλίου οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τα εμπόδια στην εξαγωγή πρώτων υλών για εμβόλια.  Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα εβδομάδες για να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο η αμερικανική παρέμβαση αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική λύση για να αρθεί το αδιέξοδο. Επίσης, πηγές του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την Biological E, μια ινδική εταιρεία παραγωγής εμβολίων, για την παραγωγή τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου έως τον Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές αποδεικνύει ότι η εμβολιαστική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη αναμένεται να συνεχιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα.

Η ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας εστιάζεται στο γεγονός ότι η έκκρυθμη κατάσταση στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο μεταλλάξεων του ιού – όσο αυτός αναπτύσσεται μέσα σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό- που μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν της Ινδίας. Μαζί με αυτό, από τα τέλη Μαρτίου, όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται, η Ινδία έχει δεσμεύσει σχεδόν όλες τις δόσεις της για εγχώρια χρήση, καθώς αγωνίζεται να εμβολιάσει τον πληθυσμό της. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις οποίες υποσχέθηκε εμβόλια, με τις χώρες αυτές -κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική- να πρέπει να προμηθευτούν από αλλού εμβόλια και παράλληλα να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τα περιοριστικά τους μέτρα.

Exit mobile version