Η Λεπέν επελαύνει στη Γαλλία, αριστερά και σοσιαλιστές εξαφανισμένοι
ΚΟΣΜΟΣ

Η Λεπέν επελαύνει στη Γαλλία, αριστερά και σοσιαλιστές εξαφανισμένοι

SHARE THIS

Με μόλις ένα χρόνο μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η Λεπέν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, επενδύει στο φόβο και το διχασμό, όπως παραδοσιακά κάνει η ακροδεξιά όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις πελαγοδρομούν.

«Κάθε φορά που η Γαλλία δέχεται τρομοκρατικό χτύπημα, η ακροδεξιά επωφελείται» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Ρότζερ Κοέν, δημοσιογράφος των New York Times στο Παρίσι. Την προηγούμενη νύχτα ένας μετανάστης από την Τυνησία, μαχαίρωσε θανάσιμα μια Γαλλίδα αστυνομικό κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε περίχωρα του Παρισιού. Μετά την επίθεση, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», ζήτησε την «απέλαση» μεταναστών και την «εξάλειψη του ισλαμισμού».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις της Λεπέν για τη μετανάστευση και τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα βρίσκουν απήχηση σε ψηφοφόρους από ένα διαρκώς αυξανόμενο και διαφοροποιημένο τμήμα του εκλογικού σώματος, με την ακροδεξιά να εκμεταλλεύεται πολιτικά το γεγονός ότι η Γαλλία έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

Οι πολιτικές προοπτικές της Λεπέν βοηθούνται επίσης από τις θλιβερές επιδόσεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, αλλά και το θολό ιδεολογικό προφίλ του προέδρου Μακρόν. Το ποσοστό αποδοχής του έχει πέσει κατακόρυφα, με την αποδοκιμασία προς το πρόσωπό του να «αγγίζει» το 60%, με την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και την αργή διαδικασία εμβολιασμών. Ο Μακρόν υιοθετεί στοιχεία της ρητορικής της Λεπέ, ειδικά στο μεταναστευτικό, επιχειρώντας να αντλήσει επιρροή από τη δεξαμενή ψηφοφόρων της, μιλώντας για «ισλαμιστική τρομοκρατία» και «παράνομους μετανάστες».

Με μόλις ένα χρόνο μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η Λεπέν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, επενδύει στο φόβο και το διχασμό, ο Μακρόν είναι βυθισμένος σε μια βαθιά πολιτική κρίση και οι προοδευτικές δυνάμεις στις δικές τους εσωτερικές διαμάχες.

Exit mobile version