Υεμένη: Οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους προς το Ισραήλ «στοχεύοντας» τη Σαουδική Αραβία
AP PHOTO / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους προς το Ισραήλ «στοχεύοντας» τη Σαουδική Αραβία

SHARE THIS

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από την επικράτεια της Υεμένης δεν έχουν στρατιωτική στόχευση, αλλά πολιτική.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ και έκαναν μια αποτυχημένη προσπάθεια να πλήξουν με ρουκέτες ισραηλινούς στόχους, αφού όλα τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τα ισραηλινά αντιπυραυλικά συστήματα. Την ίδια τύχη είχε και πύραυλος και μη επανδρωμένα σκάφη που έστειλαν κατά ισραηλινών στόχων την περασμένη Τρίτη, τα οποία αυτή τη φορά αναχαιτίστηκαν από τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα βλήματα που εκτοξεύουν από την Υεμένη είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσουν στο στόχο τους, 2.000 χλμ. μακριά, αποφεύγοντας τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αλλά ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που θα έφταναν στο ισραηλινό έδαφος, αμελητέες μόνο ζημιές θα μπορούσαν να προκαλέσουν στους εχθρούς τους. Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν;

Πολιτικός στόχος, όχι στρατιωτικός

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από την επικράτεια της Υεμένης δεν έχουν στρατιωτική στόχευση, αλλά πολιτική. Ο αληθινός στόχος δεν είναι οι υποδομές του Ισραήλ, αλλά η επίδειξη ισχύος στο σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό εχθρό των Χούθι, τη Σαουδική Αραβία.

Εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, η Υεμένη βρίσκεται στη δίνη ενός σκληρού εμφύλιου πολέμου, αν και το τελευταία δύο χρόνια έχει κάπως αποκλιμακωθεί. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όχι μόνο εξαιτίας των μαχών, αλλά και της ασιτίας και των τραγικών συνθηκών διαβίωσης. Με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων και εκατομμύρια εκτοπισμένους είναι μια από τις πιο αιματοβαμμένες συρράξεις που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο τον 21ο αιώνα, προκαλώντας μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, οι σιίτες Χούθι στα βόρεια της χώρας, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο ελέγχει τις περιοχές νοτιότερα, με την υποστήριξη στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Παγώνει η προσέγγιση;

Νωρίτερα φέτος, Σαουδική Αραβία και Ιράν ανταποκρίθηκαν θετικά στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας και του Ιράκ για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μετά από επτά χρόνια. Ο εξαντλητικός πόλεμος στην Υεμένη ασφαλώς έπαιξε το ρόλο του και για τις δύο πλευρές, όμως η ομαλοποίηση των σχέσεων Ριάντ και Τεχεράνης εξυπηρετούσε και τα μακροπρόθεσμα γεωστρατηγικά τους σχέδια.

Όμως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και εδώ. Η Σαουδική Αραβία έχει παγώσει την πολυαναμενόμενη διαδικασία προσέγγισης με το Ισραήλ, αλλά και κάθε άλλη διαδικασία προσέγγισης. Από την άλλη, η Χαμάς μετρά τους συμμάχους που θα την συνδράμουν πρόθυμα σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Πέρα από τη Χεζμπολά που εκδήλωσε τη στήριξή της από την πρώτη στιγμή, έρχονται τώρα και οι Χούθι να δηλώσουν βροντερό παρών στο πλάι της Χαμάς.

Εφόσον λοιπόν η κατάσταση γυρίσει και πάλι πίσω σε συνθήκες περιφερειακής έντασης, οι Χούθι μοιάζει να παίρνουν τα μέτρα τους και φροντίζουν να κάνουν συγκεκαλυμένες επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.

Exit mobile version