Κι αν ο Πούτιν κλείσει τελείως τις στρόφιγγες φυσικού αερίου;
AP PHOTO PAVLO PALAMARCHUK
ΚΟΣΜΟΣ

Κι αν ο Πούτιν κλείσει τελείως τις στρόφιγγες φυσικού αερίου;

SHARE THIS

Ακόμη κι αν η Ελλάδα την ύστατη ώρα «τα κάνει όλα τέλεια» σε επίπεδο προετοιμασίας, τα προβλήματα θα φτάσουν και στη χώρα μας αν η Ρωσία κλείσει τελείως την κάνουλα, με την πρόκληση του πώς θα βγει ο χειμώνας να είναι μεγάλη για κάθε κυβέρνηση.

Ο αγωγός Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη έκλεισε για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δέκα ημερών ως τις 21 Ιουλίου, με την ΕΕ να «τρέχει» με βάση το σενάριο ότι θα παραμείνει κλειστός, αλλά και με την εκτίμηση ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματήσει σε δύο μήνες.

Γερμανοί, Γάλλοι κι Ιταλοί μαζεύουν αποθέματα και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν έναν χειμώνα με ελλείψεις στην ενέργεια και εξωφρενικές τιμές. Ενδεχόμενο κλείσιμο του αγωγού θα χτυπήσει πρώτα τη Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να είναι σκληρός. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν προχωρήσει σε ένα συνολικό πλάνο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και το κάθε κράτος-μέλος τρέχει από μόνο του να προλάβει ό,τι μπορεί. Όλοι ψάχνουν συμφωνίες με τις χώρες εξαγωγούς LNG, αλλά και με αυτούς που εισάγουν μεγάλες ποσότητες.

Όπως σημειώνει η γερμανική «Welt», η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σημειώνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να διχαστεί η διεθνής κοινότητα» κι ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός για την ενέργεια ώστε αυτός που είναι πιο ισχυρός και έχει περισσότερα χρήματα, να μπορεί να αγοράσει τα πάντα». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλάνο από την ΕΕ, όπως υπήρχε για παράδειγμα με την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα σε 1-2 μήνες όσα κράτη δεν έχουν διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες να κινδυνεύουν με μία βαθύτερη ενεργειακή κρίση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ένα από αυτά τα κράτη είναι και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει μειώσει κατά περίπου 20% τις ανάγκες της από το ρωσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο αυτό σήμαινε αυτομάτως ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά περίπου 50%. Ένα μέρος από αυτό το υγροποιημένο αέριο μοιράστηκε σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία κι η Ουγγαρία, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει από την ΕΕ χωρίς να αναλαμβάνει δράση.

Η μάχη και ο ανταγωνισμός που ήδη άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο για το ποιος θα ζεσταθεί και ποιος θα παγώσει το χειμώνα, ποιες χώρες θα έχουν ενέργεια για τα εργοστάσιά τους και ποιες θα κινδυνεύουν με βαθιά ύφεση και οικονομική καταστροφή, θα μας απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2023. Ακόμη κι αν η Ελλάδα την ύστατη ώρα «τα κάνει όλα τέλεια» σε επίπεδο προετοιμασίας, τα προβλήματα θα φτάσουν και στη χώρα μας αν η Ρωσία κλείσει τελείως την κάνουλα, με την πρόκληση του πώς θα βγει ο χειμώνας να είναι μεγάλη για κάθε κυβέρνηση. Πολλά θα κριθούν από τους χειρισμούς που θα κάνει η κάθε χώρα και ο κάθε πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη πάντως να μην φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για ένα θέμα με πρωτοφανείς διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Exit mobile version