Ο αγώνας του λαού δικαιώνεται: Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αγώνας του λαού δικαιώνεται: Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα

SHARE THIS

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο.

Η οργή του λαού της Σρι Λάνκα που ξεσηκώθηκε και απαίτησε παραιτήσεις των κυβερνώντων, που μένουν απαθείς στη ραγδαία ακρίβεια, που πλήττει τη χώρα, φαίνεται πως θορύβησε την ηγεσία και ο λαός οδεύει προ δικαίωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AP o πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα συμφώνησε να παραιτηθεί, αφού οι ηγέτες των κομμάτων στο κοινοβούλιο ζήτησαν τόσο ο ίδιος όσο και ο μαχόμενος πρόεδρος να παραιτηθούν σήμερα, μετά την εισβολή των εξοργισμένων διαδηλωτών στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου, για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Dinouk Colambage, τόνισε ότι ο Ranil Wickremesinghe είπε στους ηγέτες των κομμάτων ότι θα παραιτηθεί όταν όλα τα κόμματα συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση.

Η απόφασή του ήρθε μετά τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που σάρωσε μέχρι στιγμής τη Σρι Λάνκα, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διέρρηξαν οδοφράγματα και μπήκαν στην κατοικία του Προέδρου Gotabaya Rajapaksa και στο κοντινό γραφείο για να εκτονώσουν την οργή τους εναντίον ενός ηγέτη που θεωρούν υπεύθυνο για τη χειρότερη κρίση του έθνους.

Πλάνα μάλιστα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δείχνουν ανθρώπους να κάνουν βουτιές στην πισίνας της κατοικίας.

Ο Rajapaksa διόρισε τον Wickremesinghe ως πρωθυπουργό τον Μάιο με την ελπίδα ότι θα χρησιμοποιούσε τη διπλωματία και τις επαφές του για να αναζωογονήσει μια οικονομία που είχε καταρρεύσει. Αλλά η υπομονή των ανθρώπων εξαντλήθηκε καθώς οι ελλείψεις σε καύσιμα, φάρμακα και μαγειρικό αέριο αυξήθηκαν και τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλήθηκαν.

Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Wickremesinghe ότι προσπάθησε να σώσει τον Rajapaksa όταν δέχθηκε πίεση να παραιτηθεί, καθώς κάθε άλλο μέλος της ισχυρής πολιτικής δυναστείας του είχε παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή συζήτησαν σήμερα για το σχηματισμό κυβέρνησης όλων των κομμάτων.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ο Rajapaksa βρισκόταν μέσα στην κατοικία του όταν εισέβαλε νωρίτερα το Σάββατο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Mohan Samaranayake, είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Rajapaksa.

Οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο συναντήθηκαν αργότερα και αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Rajapaksa και τον Wickremesinghe να παραιτηθούν, όπως ανέφερε στο Twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ράουφ Χακίμ. Είπε ότι επιτεύχθηκε συναίνεση ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να εργαστεί για μια προσωρινή κυβέρνηση.

Η οικονομία της Σρι Λάνκα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η αναταραχή οδήγησε σε μήνες διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν σχεδόν διαλύσει την πολιτική δυναστεία Rajapaksa που κυβέρνησε τη Σρι Λάνκα για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Τουλάχιστον 34 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην κατοικία. Δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ άλλοι υπέστησαν ελαφρά τραύματα, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Εθνικού Νοσοκομείου του Κολόμπο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες διαδηλωτές εισήλθαν στην πρωτεύουσα από τα προάστια μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας από την αστυνομία. Καθώς οι προμήθειες καυσίμων σπανίζουν, πολλοί συνωστίστηκαν σε λεωφορεία και τρένα για να φτάσουν στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι έκαναν τη διαδρομή με ποδήλατα και με τα πόδια.

Διαδηλωτές και θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν τον Rajapaksa να παραιτηθεί, λέγοντας ότι έχασε την εντολή του λαού.

«Ο ισχυρισμός του ότι ψηφίστηκε από τους Σινχαλιστές Βουδιστές δεν ισχύει τώρα», είπε ο Omalpe Sobitha, ένας βουδιστής ηγέτης. Προέτρεψε το Κοινοβούλιο να συγκληθεί αμέσως για να επιλέξει έναν προσωρινό πρόεδρο, αλλά είπε ότι ο Wickremesinghe δεν απολάμβανε την υποστήριξη του λαού.

Τον περασμένο μήνα, ο Wickremesinghe είπε ότι η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ ήταν περίπλοκες επειδή η Σρι Λάνκα ήταν πλέον ένα χρεοκοπημένο κράτος.

Τον Απρίλιο, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποπληρωμή ξένων δανείων λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της ανέρχεται σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία πρέπει να αποπληρώσει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027.

Η αστυνομία είχε επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο και σε πολλές άλλες κύριες αστικές περιοχές το βράδυ της Παρασκευής, αλλά την απέσυρε το πρωί του Σαββάτου εν μέσω αντιρρήσεων από δικηγόρους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης που την χαρακτήρισαν παράνομη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα Τζούλι Τσουνγκ ζήτησε την Παρασκευή από τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και κάλεσε τον στρατό και την αστυνομία «να δώσουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές το χώρο και την ασφάλεια για να το κάνουν».

«Το χάος και η δύναμη δεν θα διορθώσουν την οικονομία ούτε θα φέρουν την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η Σρι Λάνκα τώρα.»

Exit mobile version