Παραπομπή Τραμπ: Ποιο αποτέλεσμα να περιμένουμε;
ΚΟΣΜΟΣ

Παραπομπή Τραμπ: Ποιο αποτέλεσμα να περιμένουμε;

SHARE THIS

Mε τον Μπάιντεν να διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι θα κερδίσουν από μια καταδίκη του Τραμπ και ότι θα καταφέρουν να αποδυναμώσουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στις 9 Φεβρουαρίου ξεκίνησε  η δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την καθαίρεσή του από την αμερικανική προεδρία. Η καθαίρεσή του επήλθε με φυσικό τρόπο, μέσα από την εκλογές του Νοεμβρίου, τη νίκη του Μπάιντεν και την ορκομωσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο η αμερικανική Γερουσία καλείται σήμερα να κλείσει το κεφάλαιο Τραμπ με τρόπο που θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα σε οποιοδήποτε εκλεγμένο πολιτικό πρόσωπο επιχειρήσει στο μέλλον να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη, το Σύνταγμα των ΗΠΑ και την δημοκρατία.

Η παραπομπή του Τραμπ γίνεται ένα χρόνο μετά την πρώτη παραπομπή του για την υπόθεση που ενέπλεκε την οικογένεια του Μπαίντεν σε οικονομικές υποθέσεις και lobbying στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, στην οποία είχε διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του σημερινού Αμερικανού προέδρου.

Η δεύτερη παραπομπή του πρώην πλέον προέδρου αφορά στην υποκίνηση εξέγερσης και βίας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αντιτίθεται στη διαδικασία, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, εξέλιξη που δυσκολεύει την έκβαση της παραπομπής.

Δικηγόροι και αναλυτές έχουν αρχίσει να τονίζουν πως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, θα μολύνει το ήδη βεβαρημένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας και της «κληρονομιάς» Τραμπ σε όλα τα επίπεδα, ενώ άλλοι προσθέτουν ότι θα αποσπάσει την προσοχή του Κονγκρέσου από τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί η διοίκηση Μπάιντεν.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και πρόσωπο με σημαντική επιρροή

Η προηγούμενη ωστόσο εμπειρία με την πρώτη παραπομπή Τραμπ δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Το Κονγκρέσο δεν αποσπάται από το έργο του, με τους Δημοκρατικούς να θέλουν επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία, διατηρώντας ζωντανό το μομέντουμ κατά του Τραμπ, αλλά κυρίως όσων ο ίδιος εκφράζει σε πολιτικό επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν πως το 52% των Αμερικανών είναι υπέρ της παραπομπής του, πως ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο Καπιτώλιο τον προηγούμενο μήνα και πως πρέπει να του αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες.

Προς το παρόν, με τον Μπάιντεν να διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι θα κερδίσουν από μια καταδίκη του Τραμπ και ότι θα καταφέρουν να αποδυναμώσουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Μπάρακ Ομπάμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, κάτι το οποίο απαιτεί συμμαχίες με τους Ρεπουμπλικάνους σε Κονγκρέσο και Γερουσία. Όσο πιο γρήγορη η εξέλιξη της υπόθεσης Τραμπ, τόσο το καλύτερο για τον Μπάιντεν. Διαφορετικά, εάν κρατήσει καιρό η διαδικασία στη Γερουσία, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο Μπέρνι Σάντερς, θέλοντας να ασκήσει πίεση προς τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά να τονίσει παράλληλα και τη σημασία της παραπομπής Τραμπ και της ανάγκης συμμαχιών των δύο κομμάτων για τα κρίσιμα νομοσχέδια, τόνισε ότι «το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει μια επιλογή να κάνει: είτε θα είναι ένα συντηρητικό κόμμα που θα πιστεύει στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, είτε θα είναι ένα αυταρχικό κόμμα που θα έχει ως πολιτική του τις θεωρίες συνωμοσίας, τη βία και τα ψέμματα. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο».

Η στάση των Ρεπουμπλικάνων στην υπόθεση Τραμπ αναμένεται να αξιοποιηθεί πολιτικά από τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Εκεί θα στηθεί ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι, ποιος στήριξε τον Τραμπ στην Γερουσία και ποιος επέμεινε στην αθώωσή του, με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί θα μετρήσουν απώλειες φθοράς και ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες στο Κογκρέσο και να (ξανα)περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.

Εδώ όμως έρχεται και το επόμενο ερώτημα από τον Έβαν ΜακΜάλιν, εκ των στρατηγικών αναλυτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για το εάν θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στους Ρεπουμπλικάνους και προς ποια κατεύθυνση, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που μελετούν τη δημιουργία νέου κόμματος, μακριά από τις ακραίες θέσεις του Τραμπ και όσων τον στηρίζουν.

Πολλά από αυτά τα στελέχη, που είτε δεν στήριξαν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, είτε έδωσαν κατεύθυνση για στήριξη στον Μπαίντεν προκειμένου να ηττηθεί ο Τραμ, συγκεντρώνονται γύρω από την πρωτοβουλία «The Lincoln Project». Ο λογαρισμός του Lincoln Project στο twitter έκανε εξαιρετική δουλειά στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων κατά του Τραμπ και υπέρ του Μπαίντεν, με τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνι, διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος το 2012 απέναντι στον Ομπάμα, να στήνει το δικό του «μηχανισμό» για να περιθωριοποιηθούν από το Ρεπουμολικανικό κόμμα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ.

O Μιτ Ρόμνι πιέζει Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν την παραπομπή Τραμπ

Παρόλα αυτά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφύγει την καταδίκη ο Τραμπ, με τους 17 ψήφους των Ρεπουμπλικάνων που απαιτούνται για αυξημένη πλειοψηφία να είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν. Αυτό θα σημαίνει ότι όχι μόνο θα μπορεί να ξανακατέβει υποψήφιος σε επόμενες εκλογές, αλλά επίσης δεν θα στερηθεί ούτε των πολιτικών του δικαιωμάτων, ούτε της προεδρικής του σύνταξης, ούτε βέβαια θα του αποδοθεί κάποια επίσημη ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Εάν ο Μπάιντεν κάνει στραβοπατήματα, ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας και της οικονομίας, δεν είναι απίθανο να ξαναδούμε τον Τραμπ να κερδίζει δυναμική ανάλογη με αυτή που είχε το 2016, να κατεβαίνει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 και να ελέγχει πλήρως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Exit mobile version