Πέθανε ο εισαγγελέας που καταδίκασε τα Τάγματα Θανάτου των Ναζί
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΡΑΦΑΗΛ
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο εισαγγελέας που καταδίκασε τα Τάγματα Θανάτου των Ναζί

SHARE THIS

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο εισαγγελέας Μπέντζαμιν Φέρεντς, που εκδίκασε την υπόθεση των Ναζί στις δίκες της Νυρεμβέργης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπέντζαμιν Φέρεντς πέθανε στον ύπνο του βράδυ της Παρασκευής (7/4) στο Μπόιντον Μπιτς της Φλόριντα.

Το θάνατο του επιβεβαίωσε το Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση που έβγαλε ο εκπρόσωπος του μουσείου έκανε λόγο για “έναν πρωτοστάτη στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τα θύματα της γενοκτονίας“.

Ήταν, μόλις, 27 ετών όταν ο Μπέντζαμιν Φέρεντς καταδίκασε τις υποθέσεις 22 Ναζί αξιωματικών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συμβολή του όμως στον αγώνα κατά του φασισμού δεν τελείωσε εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα εισηγήθηκε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου που υλοποιήθηκε το 2002.

Ποιος ήταν ο Μπέντζαμιν Φέρεντς:

Ο Φέρεντς, ο οποίος είχε Ουγγρική, Ρουμανική και Εβραϊκή καταγωγή, γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας το 1920, αλλά η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη πολύ νέος για να ξεφύγει από το μεγάλο κύμα αντισημιτισμού, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943, κατατάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ και αργότερα συμμετείχε στις συμμαχικές αποβάσεις στη Νορμανδία και τη Μάχη των Αρδεννών.

Εν συνεχεία, έγινε λοχίας και τελικά εντάχθηκε σε μια ομάδα που είχε αναλάβει τη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.

Η συγκεκριμένη ομάδα έμπαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού είχαν απελευθερωθεί και κρατούσαν σημειώσεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν, παίρνοντας συνεντεύξεις από επιζώντες και επιζώσες. Ήταν ένα από τους πρώτους ανθρώπους που μπήκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λίγο μετά την απελευθέρωσή τους από τους Ναζί, αντικρίζοντας εικόνες φρίκης.

Σε αφηγήσεις του για όσα είχε αντικρίσει κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ανέφερε ότι είδε πτώματα “στοιβαγμένα σαν χόρτα» και «ανήμπορους σκελετούς με διάρροια, δυσεντερία, τύφο, φυματίωση, πνευμονία και άλλες ασθένειες, που σκουπίζονται στις κουκέτες τους ή στο έδαφος, παρακαλώντας για βοήθεια μόνο με το βλέμμα τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπέστη μεγάλο τραύμα από τις εμπειρίες μου ως ανακριτής εγκλημάτων πολέμου των ναζιστικών κέντρων εξόντωσης. Προσπαθώ ακόμα να μην μιλάω ή να σκέφτομαι τις λεπτομέρειες αυτές”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη εντάχθηκε στο σώμα που τελικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές δίκες της Νυρεμβέργης, προκειμένου να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης 22 αξιωματικοί των SS.

Υπήρξε γενικός εισαγγελέας στη δίκη των μελών των Ταγμάτων Θανάτου (Einsatzgruppen), κινητών τμημάτων θανάτου των SS που δρούσαν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ανατολική Ευρώπη και εκτιμάται ότι είχαν δολοφονήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Από τους 22 άνδρες που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όλοι καταδικάστηκαν, με 13 από αυτούς να καταδικάζονται σε θάνατο και τέσσερις να εκτελούνται τελικά.

Μετά το τέλος των δικών, ο Μπέντζαμιν Φέρεντς παρέμεινε στη Δυτική Γερμανία και ανέλαβε υποθέσεις εβραϊκών μειονοτικών ομάδων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη νέα κυβέρνηση.

 

 

 

Exit mobile version