Ποιος ο ρόλος του Πεκίνου στο πολύνεκρο πραξικόπημα στη Μυανμάρ;
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ο ρόλος του Πεκίνου στο πολύνεκρο πραξικόπημα στη Μυανμάρ;

SHARE THIS

Από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το πραξικόπημα, τα socia media έχουν πάρει «φωτιά», με τις κατηγορίες ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από τη χούντα να φουντώνουν.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στην Μυανμάρ απέναντι στους πραξικοπηματίες, με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Χθες επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων στην πόλη Γιανκγόν καταστράφηκαν, με την κινεζική πρεσβεία να ζητά από τη χούντα να «αποκαταστήσει την τάξη». Μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτή την ανακοίνωση, κι ενώ οι στρατιώτες ήταν φειδωλοί στη χρήση βίας, άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, σκοτώνοντας δεκάδες, τραυματίζοντας εκατοντάδες και επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Ο αριθμός των νεκρών πολιτών δεν είναι επιβεβαιωμένος, με τις πληροφορίες να μιλούν για πάνω από 250 ανθρώπους μέχρι τώρα.

Οι αντι-κινεζικές διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα, με τη διεθνή κοινότητα να στέκεται βουβή μπροστά στις δολοφονίες αμάχων και στο αίτημα των συνδικάτων για εθνική απεργία ώστε να οργανωθούν ένοπλες ομάδες πολιτών. Ο θυμός της κοινωνίας απέναντι στους πραξικοπηματίες και το Πεκίνο κορυφώνεται καθημερινά.

Τα συμφέροντα της Κίνας στη Μυανμάρ

Η Κίνα παραδοσιακά επιχειρούσε να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι συνέβαινε στο νότιο γείτονά της. Να έχει πρόσβαση στο φυσικό πλούτο της χώρας, με κύριο θέμα τη διαχείριση των υδάτων και τη δημιουργία υδροηλεκτικών έργων που θα στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στη Κίνα, ανεξαρτήτως των συνεπειών στο περιβάλλον και στην αναγκαστική μεταφορά πληθυσμού προς άλλες περιοχές. Το Πεκίνο επίσης θέλει να επωφεληθεί του φυσικού αερίου της χώρας, να μπλοκάρει τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων προς τις ΗΠΑ και να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την επαρχία Γιουνάν με το λιμάνι Κιαουκπίου στην πολιτεία Ρακίν της Μυανμάρ, που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, στον οποίο η Κίνα συναγωνίζεται την Ινδία.

Από τις καθημερινές, πολύνεκρες κινητοποιήσεις

Από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το πραξικόπημα, τα socia media έχουν πάρει «φωτιά», με τις κατηγορίες ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από τη χούντα να φουντώνουν. Ακτιβιστές δηλώνουν ότι ο κυβερνοπόλεμος έχει κορυφωθεί και ότι υπάρχει φόβος το επόμενο διάστημα να αρχίσουν να κόβονται συνδέσεις και τηλεπικοινωνίες στη χώρα, με στόχο να φιμωθούν οι πολίτες και οι οργανώσεις, οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές ομάδες που καταγράφουν τις εξελίξεις στη χώρα και ενημερώνουν τους πολίτες διεθνώς.

Πως θα κινηθεί το Πεκίνο;

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια: Είτε το Πεκίνο θα περιμένει ο στρατός να ελέγξει πλήρως την κατάσταση, με κάθε μέσο και τρόπο, όπως συνέβη το 2014 και το 2019 στο Χονγκ Κoνγκ, είτε θα στείλει στρατό, επιχειρώντας άμεση παρέμβαση. Το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω της στρατηγικής της Κίνας για μη-εμπλοκή στο εσωτερικό άλλων κρατών με τη χρήση ίδιων στρατιωτικών μέσων.

Το πρώτο σενάριο τύπου Χονγκ Κονγκ είναι το επικρατέστερο προς το παρόν. Η Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν θέλει να οξύνει την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ασία σε βαθμό που θα καταστεί ανεξέλεγκτη λόγω και της προτεραιότητας που έχει δοθεί στη «μάχη του εμβολίου». Η μάχη στη γεωπολιτική σκακιέρα για το ποια δύναμη θα κυριαρχήσει στη διανομή των εμβολίων και στη «διπλωματία του κορονοϊού» εντείνεται, με κύριους ανταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική «ανωμαλία» στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά, όπως μια παρατεταμένη πολιτική κρίση και κοινωνική αντίσταση στη Μυανμάρ, δεν θα είναι προς όφελος του Πεκίνου, υπογραμμίζουν αναλυτές.

Exit mobile version