Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: 5 ρεπορτάζ της ROSA
AP PHOTO
EDITORIAL

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: 5 ρεπορτάζ της ROSA

SHARE THIS

Εδώ στο rosa.gr και στη μεγάλη κοινότητα της ROSA, μέσα σε αυτό χρόνο πραγματοποίησαμε πέντε διαφορετικά ρεπορτάζ για τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθώντας να «φωτίσουμε» πτυχές της σύγκρουσης που δεν αναδείχθηκαν επαρκώς.

Σε διάγγελμά του για τη γιορτή του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Η εξαγγελία ήρθε λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη New Start, την τελευταία εναπομείνασα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από κοινού με τις ΗΠΑ.

Ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, έχει πρώτα ειπωθεί δια στόματος του Ρώσου προέδρου. Η συνέπεια λόγων και έργων επαληθεύτηκε και στην Ουκρανία, όπου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το Κρεμλίνο μιλούσε επίσημα για «απειλή ενάντια στη Ρωσία» από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Το διάγγελμα για την αποχώρηση από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει η ΕΕ και οι ΗΠΑ να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να μην εκτιμήσουν ότι απλώς πρόκειται για μία κενή περιεχομένου κίνηση ή απλώς για μία μετέωρη απειλή που δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Προφανώς και δεν υπάρχει εύκολη λύση ή απόφαση για την ΕΕ και τις ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας και στο πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να φανταστεί με ποιον τρόπο θα αποτραπεί η πυρηνική απειλή της Ρωσίας, πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση το επόμενο διάστημα, με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να έχουν πραγματικά «λυγίσει», σηκώνοντας το τεράστιο βάρος των συνεπειών της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, τόσο η ουκρανική, όσο και η ρωσική κοινωνία βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα στον τρόμο του πολέμου, της καταστολής, της λογοκρισίας, με τις ελπίδες και τα οράματά τους να «πετσοκόβονται» καθημερινά.

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. Ο κ. Μισέλ κάνει λόγο για μία «σκοτεινή επέτειο», προσθέτοντας ότι «Είμαστε στο πλευρό σας (σ.σ. αναφερόμενος στους Ουκρανούς) στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δε θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία». Τις ίδιες γενικότητες ακούσαμε κι από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι «Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας» και ότι η ΕΕ βίωσε «Ένα χρόνο βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, σε μία Ένωση με αποφάσισε να φιμώσει τη ρωσική τέχνη και να λογοκρίνει τα πολιτισμικά αγαθά της Ρωσίας στο πλαίσιο της πολεμικής προπαγάνδας, να κάνει τους Ρώσους πολίτες στην Ευρώπη να ντρέπονται για την καταγωγή τους, αναπτύσσοντας αδιόρατες πρακτικές ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, αδιαφορώντας την ίδια στιγμή για τις πολιτικές του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εν μέσω πολέμου «γκρεμίζει» μεθοδικά κι αθόρυβα τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα.

Εδώ στο rosa.gr και στη μεγάλη κοινότητα της ROSA, μέσα σε αυτό χρόνο πραγματοποίησαμε πέντε διαφορετικά ρεπορτάζ για τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθώντας να «φωτίσουμε» πτυχές της σύγκρουσης που δεν αναδείχθηκαν επαρκώς. Τα μαζεύουμε εδώ από την ενότητα «Έρευνα» και σας τα παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά με χρονολογική σειρά, από το νεότερο προς το παλαιότερο:

Εν μέσω πολέμου ο Ζελένσκι προωθεί νόμο που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα | 02.08.22

Ουκρανοί πρόσφυγες: «Δεν μπορούμε άλλο μακριά από την πατρίδα μας» | 10.06.22

Θα κατηγορηθεί η Ρωσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; | 16.04.22

Τι λένε οι Ρώσοι για τον πόλεμο; | 13.03.22

«Είμαστε εξοργισμένες και ντροπιασμένες»: Τρεις νεαρές Ρωσίδες μιλούν για την εισβολή στην Ουκρανία | 05.03.22

Exit mobile version