Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα ως VIP – Εργαζόμενοι τον εμπόδισαν
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα ως VIP – Εργαζόμενοι τον εμπόδισαν

SHARE THIS

Το προσωπικό του αεροδρομίου φέρεται να εμπόδισε τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη λωρίδα VIP για να επιβιβαστεί σε πτήση προς το Ντουμπάι

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Gotabaya Rajapaksa, έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να φύγει από τη χώρα αφού το προσωπικό του αεροδρομίου στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο του και τον ανάγκασε σε μια ταπεινωτική υποχώρηση, όπως δημοσιεύει ο Guardian.

Ο Rajapaksa, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί επίσημα την Τετάρτη μετά από μήνες διαδηλώσεων που τον καλούσαν να παραιτηθεί, φέρεται να προσπαθούσε να διαφύγει στο Ντουμπάι το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν ότι το προσωπικό μετανάστευσης αρνήθηκε να αφήσει τον πρόεδρο να περάσει στην περιοχή VIP του αεροδρομίου για να σφραγίσει το διαβατήριό του, μη θέλοντας να περάσει από τις υπόλοιπες ουρές υπό τον φόβο μήπως υποστεί όχληση από το κοινό.

Ως αποτέλεσμα, ο Rajapaksa φέρεται να έχασε τέσσερις πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτός και η σύζυγός του έπρεπε να επιστρέψουν σε μια κοντινή στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος σκέφτεται τώρα να χρησιμοποιήσει ένα περιπολικό του ναυτικού για να φύγει από το νησί, αν και αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ενώ είναι ακόμη πρόεδρος, ο Rajapaksa απολαμβάνει ασυλίας και γλιτώνει τη σύλληψη και πιστεύεται ότι θέλει να φύγει στο εξωτερικό πριν παραιτηθεί για να αποφύγει την πιθανότητα κράτησης. Κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική κακοδιαχείριση, που χρεοκόπησε τη χώρα και πυροδότησε τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει καταγραφεί.

Έχει κατηγορηθεί επίσης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξαναναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας, όταν έγινε ο εμφύλιος πόλεμος το 2009. Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι καταγγελίες εναντίον του δεν έχουν φτάσει στα δικαστήρια.

Ο πρόεδρος δεν ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαφύγει. Ο μικρότερος αδερφός του Basil Rajapaksa, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και έχει επίσης κατηγορηθεί για εκτεταμένη διαφθορά, δεν μπόρεσε να επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ, μέσω Ντουμπάι, το πρωί της Τρίτης μετά από διαμαρτυρία άλλων επιβατών.

Το προσωπικό του αεροδρομίου αρνήθηκε να τον αφήσει και τον εμπόδισε να επιβιβαστεί στην πτήση. Σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου, καθώς η κατάσταση γινόταν τεταμένη, ο Basil Rajapaksa, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ, υποχώρησε.

Μετά την είδηση ​​των προσπαθειών της οικογένειας Rajapaksa να διαφύγει, κατατέθηκε αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας την απαγόρευση του Basil Rajapaksa, του μεγαλύτερου αδελφού του Mahinda Rajapaksa, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Μάιο. Ο Ranil Wickremesinghe και αρκετοί άλλοι που υπηρέτησαν στο καθεστώς του προέδρου Gotabaya Rajapaksa δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

Ο Rajapaksa παρά την πίεση του κοινού να παραιτηθεί για μήνες, δεν έκανε πίσω, αλλά το Σάββατο, αφού εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Κολόμπο και στη συνέχεια κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία του, δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και το πού βρίσκεται παραμένει πηγή εικασιών. Η παραίτησή του, η οποία αναμένεται την Τετάρτη, διαβιβάστηκε αρχικά μέσω του προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια του γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά δεν έχει γίνει δημόσια ομιλία από τον πρόεδρο.

Μια προσωρινή κυβέρνηση ενότητας όλων των κομμάτων αναμένεται να αναλάβει μετά την πολυαναμενόμενη παραίτηση της Rajapaksa, όταν το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα παραιτηθούν όλοι. Ο Sajith Premadasa – ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya – ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές έναντι του Gotabaya Rajapaksa το 2019, δήλωσε ότι θα υποβάλει τον εαυτό του για πρόεδρο.

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τους βουλευτές στις 20 Ιουλίου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να κυβερνήσει για έξι έως οκτώ μήνες έως ότου η χώρα μπορέσει να αντέξει οικονομικά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Exit mobile version