Θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν;
AP PHOTO/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ILYA PITALEV
ΚΟΣΜΟΣ

Θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν;

SHARE THIS

Το θέμα συντηρείται ψηλά στην επικαιρότητα, «φουντώνουν» τα σενάρια, ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών, όσο οι αμυντικές βιομηχανίες από όλες τις πλευρές μπορούν να κάνουν «χρυσές δουλειές».

Το ενδεχόμενο μίας πυρηνικής επίθεσης από τη ρωσική πλευρά φαίνεται ότι επανέρχεται στην επικαιρότητα. Ο Πούτιν εκτοξεύει απειλές, επαναφέροντας το ζήτημα στο τραπέζι μετά από πρόσφατες δηλώσεις του, με τη βρετανική Telegraph να επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γινόταν αν ο Ρώσος πρόεδρος «πατούσε το κουμπί», εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια αυτού του ενδεχομένου, το είδος των όπλων που θα χρησιμοποιούσε, τις επιπτώσεις για την Ουκρανία, αλλά και τη Ρωσία, καθώς και την αντίδραση της Δύσης.

Η ουσία, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, είναι ότι ο Πούτιν δεν θα κάνει ένα τέτοιο βήμα καθώς οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και για τον ίδιο. Ναι μεν μπορεί να μεταφέρει μία τέτοια απόφαση στο στρατιωτικό επιτελείο, ωστόσο οι επικεφαλής του ρωσικού ΓΕΣ δεν θα συμφωνούσαν εν λευκώ σε μία τέτοια απόφαση. Μπορεί από το 2020 ο Πούτιν να έχει αλλάξει με προεδρικό διάταγμα το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ωστόσο οι ανώτεροι στρατιωτικοί θα πρέπει να συνομολογήσουν σε κάτι τέτοιο. Μία απόφαση του Ρώσου προέδρου χωρίς την συγκατάβαση του στρατιωτικού επιτελείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικό πραξικόπημα, εξέλιξη που σαφώς και θέλει να αποφύγει ο Πούτιν.

Οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει τους Ρώσους τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβούν αν προκύψει μία τέτοια εξέλιξη, μία πυρηνική επίθεση δηλαδή, κρατώντας τις πόρτες ανοιχτές μεταξύ των δύο πλευρών για να μην προκύψουν «ατυχήματα» και «ολέθριες επιλογές». Πολλά ΜΜΕ θέτουν και ξαναθέτουν το ζήτημα της πυρηνικής απειλής, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι μία πυρηνική επίθεση δεν συμφέρει καμία πλευρά. Αντίθετα, αυτό που συμφέρει και τις δύο πλευρές είναι να συντηρείται το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα, να «φουντώνουν» τα σενάρια, ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών και οι αμυντικές βιομηχανίες από όλες τις πλευρές να μπορούν να κάνουν «χρυσές δουλειές» και να βγαίνουν κερδισμένες.

Υπολογισμένο λοιπόν το ρίσκο τέτοιων δηλώσεων από τον Πούτιν, όπως επίσης υπολογισμένες και οι απαντήσεις κύκλων του αμερικανικού Πενταγώνου, όσο ο κόσμος αγωνιά και ταλαιπωρείται να τα βγάλει μέρα μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Exit mobile version