Από την ηδονή στην υγεία: Τα σεξουαλικά παιχνίδια αποκτούν νέο ρόλο
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Από την ηδονή στην υγεία: Τα σεξουαλικά παιχνίδια αποκτούν νέο ρόλο

SHARE THIS

Η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν θεωρείται πλέον κάτι που θέλουν ή χρειάζονται μόνο ορισμένοι άνθρωποι, αλλά κάτι που όλοι δικαιούνται, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης.

Η τεχνολογία του σεξ δεν ασχολείται πλέον μόνο με τις σαρκικές απολαύσεις, αλλά και με την ευεξία. Πέρυσι οι πωλήσεις σε σεξουαλικά παιχνίδια σημείωσαν εκρηκτική αύξηση, την υψηλότερη από τότε που η βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός ότι οι πωλήσεις παιχνιδιών σεξ εκτοξεύτηκαν στα ύψη εν μέσω της πανδημίας, σε μια περίοδο φόβου, αβεβαιότητας και κοινωνικής απομόνωσης έδωσε «τροφή» σε πολλούς κλάδους που ασχολούνται με το σεξ σε εμπορικό αλλά και ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι εταιρείες παιχνιδιών άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα προϊόντα τους πάνε πέρα από την απόλαυση και τη σεξουαλική διέγερση, βελτιώνοντας την υγεία και  αυξάνοντας το αίσθημα της ψυχικής ικανοποίησης.

Τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία Lelo πραγματοποίησε έρευνα σε 4.000 Βρετανούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών. Περισσότερο από το 30% δήλωσε ότι το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική τους ζωή. Στην κατηγορία 18-24 ετών το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 42,5%. Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις «ανθούσαν», με την ετήσια αύξηση της Lelo να φτάνει το 148% στο αποκορύφωμα του lockdown. Η εταιρεία είδε επίσης την επισκεψιμότητα στο εκπαιδευτικό της ιστολόγιο, το Volonté, να διπλασιάζεται. Η κακή ψυχική υγεία, σημείωσαν πηγές της εταιρείας, όντως μπέρδευε και «θόλωνε» τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο η Lelo δεν προσπαθούσε μόνο να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες, αλλά ήθελε να κάνει το σεξ μέρος της λύσης.

«Στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν την τάση να επικεντρώνονται σε έναν τομέα της ανθρώπινης ευημερίας. Αλλά ο δημόσιος διάλογος σταδιακά αλλάζει. Έχουμε πλέον μια πιο ολιστική προσέγγιση» τονίζει ο Luka Matutinovic, CMO της Lelo στο περιοδικό Conversation. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το σεξ είναι ένα από τα βασικά συστατικά. Οι οργασμοί μας δίνουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μέρος της συνολικής μας ευεξίας».

Καταπολεμά ο αυνανισμός τους πόνους περιόδου;

Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν σε ολόκληρο τον κλάδο και οι εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν συμβουλές υγείας και ευεξίας παράλληλα με τα προϊόντα σεξ, συνδέοντας τα οφέλη της σεξουαλικής απόλαυσης με την υγεία.

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία Womanizer συνεργάστηκε με την εταιρεία προϊόντων περιόδου Lunette για να διεξάγει μια πεντάμηνη έρευνα σχετικά με τα οφέλη του αυνανισμού ενάντια στον πόνο της περιόδου. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, έδειξαν ότι το 42% των συμμετεχόντων θεώρησαν ότι ο αυνανισμός είναι πιο αποτελεσματικός από τη φαρμακευτική αγωγή στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Οι αναλυτές της έρευνας σημείωσαν ακόμα ότι τέτοιες έρευνες μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη του χάσματος στην υγεία των δύο φύλων, το οποίο θέτει σε μειονεκτική θέση τις γυναίκες αναφορικά με ιατρικές εξελίξεις και τη σύνδεση φαινομενικά ασύνδετων γεγονότων, όπως είναι ο αυνανισμός και οι πόνοι της περιόδου.

Τον Φεβρουάριο εγκαινιάστηκε επίσης το ShushLife, μια πλατφόρμα για διαδικτυακά μαθήματα και εργαστήρια σεξ. Οι αγοραστές του βραβευμένου έξυπνου δονητή της Lioness αποκτούν μαζί με την αγορά προϊόντων της εταιρείας πρόσβαση σε ένα ενημερωτικό δελτίο ευεξίας, με τους επικεφαλής της εταιρείας να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μαθήματα αυνανισμού το φθινόπωρο.

Η σύνδεση sextech με healtech

Η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβληματισμών στους καταναλωτές για τους τρόπους με τους οποίους η σεξουαλική τους ζωή και η συνολική ευημερία μπορεί να συνδέονται, ωστόσο η στροφή της sextech προς την healthtech συμβαίνει εδώ και καιρό.

Η Dame, η οποία κατάφερε να χρηματοδοτήσει το πρώτο της σεξουαλικό παιχνίδι στο Kickstarter, ξεκίνησε ψηφιακά εργαστήρια και μια εκδοτική πλατφόρμα το 2020. Η συνιδρύτρια, Alexandra Fine, περιέγραψε πρόσφατα τον αυνανισμό ως «μία από τις πιο εγγενείς μορφές διαλογισμού», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πλεόν πλήθος επιστημονικών μελετών, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται και στο The Journal of Sexual Medicine, που στηρίζουν αυτή τη θέση. «Υπάρχουν επίσης μελέτες κορυφαίων νευροεπιστημόνων όπως του Morten Kringelbach του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά και δημοσιεύσεις σε ένα από τα κορυφαία σεξολογικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, το Ινστιτούτο Kinsey.

 

Κάνοντας το σεξ κεντρικό ζήτημα για την υγεία και την ευημερία, το sextech τείνει να γίνεται όλο και πιο συμπεριληπτικός ως τομέας. Η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν θεωρείται πλέον κάτι που θέλουν ή χρειάζονται μόνο ορισμένοι άνθρωποι, αλλά κάτι που όλοι δικαιούνται, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης. Όλες οι εταιρείες σημειώνουν επίσης ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει τεράστια διαφοροποίηση στις διαθέσιμες συσκευές, με μορφές που ταιριάζουν σε μεγαλύτερο εύρος σωμάτων και τεχνολογία που είναι πιο έξυπνη και πιο προσαρμοστική.

«Πάνε οι εποχές όπου σεξουαλικό παιχνίδι σήμαινε απλώς ένα εργονομικό εργαλείο με μοτέρ» τονίζει η Alexandra Fine. «Πολλά παιχνίδια αντιγράφουν πλέον την πορεία των wearables για την υγεία, διαθέτοντας ενσωματωμένους βιομετρικούς αισθητήρες που καταγράφουν και μεταφράζουν την αντίδραση του σώματος στην απόλαυση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία και δεδομένα για το πώς να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή των καταναλωτών».

Exit mobile version