Σεξ και κορονοϊός: 8 ερωτήματα που μας απασχολούν
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Σεξ και κορονοϊός: 8 ερωτήματα που μας απασχολούν

SHARE THIS

8 από τα πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν τώρα που ολοκληρώνονται οι περιορισμοί και το lockdown, σε έναν ακόμη καλοκαίρι με τον κορονοϊό ανάμεσά μας.

Καθώς κοιτάμε μπροστά στον «κόσμο των ραντεβού» μετά την άρση των περιορισμών, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούμε και κανόνες που δεν πρέπει; Δύο επιστήμονες απαντούν σε 8 ερωτήματα για την επόμενη μέρα στις σεξουαλικές σχέσεις στο δεύτερο καλοκαίρι του κορονοϊού – αυτή τη φορά με την ανακάλυψη των εμβολίων.

Θα πρέπει να κάνω τεστ πριν βγω ραντεβού;

Η δρ. Eleanor Draeger, ιατρός σεξουαλικής υγείας σημειώνει στον Guardian ότι «και να κάνουμε τεστ πριν κάποιο ραντεβού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσουμε, είτε κάνοντας σεξ, είτε τρώγοντας σε ένα δείπνο, είτε πίνοντας ένα ποτό. Τον ακριβή χρόνο που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε δεν τον γνωρίζουμε».

Μπορώ να βγω ραντεβού έχοντας κάνει μόλις μία δόση εμβολίου ή πρέπει να περιμένω και για τη δεύτερη;

Η ιατρική κοινότητα είναι σαφής: δύο δόσεις προσφέρουν καλύτερη προστασία, οπότε, ναι, περιμένετε για τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, ο Will Nutland, καθηγητής στη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, τονίζει ότι «μπορούμε να σταθούμε συλλογικά και να πούμε: ‘Μην κάνετε σεξ, είναι επικίνδυνο’, αλλά αυτό που μάθαμε όλες αυτές τις δεκαετίες με τον HIV είναι ότι το να λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν δεν λειτουργεί. Αν βοηθήσεις τους ανθρώπους να μειώσουν τους κινδύνους τους, θα σε ακούσουν». Το μήνυμα είναι «περιμένετε μέχρι να κάνετε και τις δύο δόσεις, αλλά μην αισθανθείτε παρίας αν δεν το κάνατε ή δεν μπορείτε και δεν θέλετε να περιμένετε».

Να δηλώσω ότι έχω εμβολιαστεί στο πρόσωπο που με ενδιαφέρει;

Αυτό ενδεχομένως θα προκύψει από μόνο του, με τους ιατρούς να τονίζουν ότι είναι περισσότερο ζήτημα προσωπικής εκτίμησης, παρά ιατρικής συμβουλής.

Είναι το φιλί με γλώσσα επικίνδυνο;

«Διαισθητικά και ρεαλιστικά», τονίζει ο Nutland, «αν υπάρχει πολλή στενή επαφή στόμα με στόμα, αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο». «Υπάρχουν ωστόσο πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς μεταδίδεται η ασθένεια» προσθέτει η Draeger. «Δεν πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη με τον συνήθη ορισμό του όρου, καθότι ο ιός μπορεί να βρεθεί στο σάλιο, στο σπέρμα, στα κόπρανα. Ο έμπολα, για παράδειγμα, παρέμενε ενεργός στο σπέρμα για έξι μήνες. Δεν γνωρίζουμε εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορονοϊό».

Είναι το στοματικό σεξ ασφαλές;

Υπάρχει η αντίληψη ότι το στοματικό σεξ είναι ασφαλέστερο, ωστόσο κι αυτό δεν είναι βέβαιο γιατί υπάρχει μεταφορά σωματικών υγρών. «Η μη ανταλλαγή σάλιου θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης ή εξάπλωσης του Covid, αλλά δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο. Είναι όμως δυνατό να κάνουμε σεξ χωρίς να φιλιόμαστε; Και είναι και δεν είναι» σημειώνει η δρ. Draeger.

Το να βγαίνεις με ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο είναι πιο ασφαλές;

Ναι. Είναι εξίσου ασφαλές με το να κάνεις οτιδήποτε άλλο με ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο. Εξακολουθεί να μην είναι αδύνατο να μεταδοθεί ο ιός, αλλά είναι 80-90% λιγότερο πιθανό, ανάλογα με το ποιο εμβόλιο έχεις κάνει, σημειώνουν οι γιατροί.

Τι να κάνω αν το ραντεβού μου αποδειχθεί ότι είναι με έναν ή μια αρνητή του κορονοϊού;

«Βρείτε κάτι άλλο για να μιλήσετε» τονίζει ο Nutland. «H έλξη είναι έλξη και κάθε προστασία μειώνει τις όποιες πιθανότητες μόλυνσης, αλλά δεν τις εκμηδενίζει».

Θα περάσουμε ένα ακόμη καλοκαίρι με κορονοϊό; Υπάρχει κάποιο επιχείρημα που θα με κάνει να μην κάνω σεξ μέχρι να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι;

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα είμαστε όλοι ποτέ πλήρως εμβολιασμένοι, ωστόσο το πιο σημαντικό από όλα είναι η υγεία» τονίζει η Draeger. Ο Nutland προσθέτει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα να συγκρατηθούμε, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. « Λίγη υπομονή ακόμα ή τουλάχιστον προσοχή. Προφυλάξεις και τεστ!».

Exit mobile version