«Από το Μπαλκόνι»: Το εξαιρετικό animation του Άρη Καπλανίδη στο Ertflix
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

«Από το Μπαλκόνι»: Το εξαιρετικό animation του Άρη Καπλανίδη στο Ertflix

SHARE THIS

«Όταν μπεις στη νοοτροπία κάποιου και τον βάζεις να μιλήσει γι’ αυτό που θες να πεις, ανοίγεται μπροστά ένας ολόκληρος κόσμος» είχε δηλώσει ο δημιουργός του animation στο rosa.gr.

Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών και σίγουρα η πιο πολυβραβευμένη της προηγούμενης χρονιάς (σε όλα τα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ) προβάλλεται στο Ertflix.

Η μεσόκοπη κυρία Λίνα, εγκατεστημένη στο μπαλκόνι της, παρεμβαίνει σε οτιδήποτε συμβαίνει στη γειτονιά. Περαστικοί, αλλά και γείτονες από τα απέναντι διαμερίσματα νιώθουν το βλέμμα της καρφωμένο επάνω τους, ενώ η ίδια είναι έτοιμη να τους πετάξει επίδεσμο, αν συμβεί κάποιο ατύχημα, να δώσει συμβουλές παρκαρίσματος και να ειδοποιήσει την αστυνομία εντοπίζοντας μια διάρρηξη. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με απορία και θαυμασμό, όμως οι περισσότεροι νιώθουν ενοχλημένοι. Ώσπου, η Λίνα χάνει τον γιο της σε αυτοκινητικό δυστύχημα και δεν ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι. Όλοι διαπιστώνουν ότι, τώρα πια, τίποτα στη γειτονιά δεν είναι όπως παλιά.

«Ο βαθύτερος γνώμονας ήταν και είναι να κάνουμε κινηματογραφικούς τους ανθρώπους με τους οποίους μεγαλώσαμε. Όχι τόσο επειδή είναι οικείοι σε εμάς, όσο γιατί όταν μιλάς για όσα σου είναι οικεία μιλάς με άλλη δυναμική και καρδιά απ’ αυτούς που μιμούνται κάποιο ύφος. Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε πολύ συχνά στην Ελλάδα και είπαμε ότι αν είναι κάποιος να το τολμήσει και να φάει τα μούτρα του, γιατί να μη το κάνουμε εμείς; Aν πιάσει στον κόσμο, το δει κάποιος και γελάσει, είμαστε σε καλό δρόμο» είχε δηλώσει ο Άρης Καπλανίδης σε συνέντευξή του στο rosa.gr, σχετικά με το πως προέκυψε η ιδέα για το animation. «Αν και είχαμε κανα δυο αληθινές ιστορίες γύρω από τον κεντρικό χαρακτήρα, όταν βγάλαμε τις προσωπικότητες των χαρακτήρων καταλήξαμε να αφηγηθούμε μόνο πλασματικές ιστορίες. Αυτό που θέλαμε ήταν να κλέψουμε την αυθεντικότητα των ανθρώπων. Όταν μπεις στη νοοτροπία κάποιου και τον βάζεις να μιλήσει γι’ αυτό που θες να πεις, ανοίγεται μπροστά ένας ολόκληρος κόσμος».

Exit mobile version