Ένα μόνιμο «σπίτι» για το Αρχείο Καβάφη άνοιξε στην Αθήνα
ERTNEWS.GR / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ένα μόνιμο «σπίτι» για το Αρχείο Καβάφη άνοιξε στην Αθήνα

SHARE THIS

Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια στα οποία περιλαμβάνεται η παρακαταθήκη του Αλεξανδρινού ποιητή

Ένα μόνιμο «σπίτι» για το Αρχείο του Κ. Π. Καβάφη εγκαινιάζεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Πλάκα, όπου θα φιλοξενείται η παρακαταθήκη του ποιητή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, τη νέα «στέγη» για το αρχείο του Κ. Π. Καβάφη εγκαινίασε στην καρδιά της Αθήνας, το Ίδρυμα Ωνάση. Στο κτίριο της οδού Φρυνίχου 16 στην Πλάκα, που άνοιξε τις πόρτες του εχθές (21/11), φιλοξενείται το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, καθώς και 966 βιβλία που περιλαμβάνονταν στη βιβλιοθήκη του, αλλά και μια συλλογή προσωπικών του αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο.

«Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ. Π. Καβάφης αποκτά μια νέα “στέγη”. Στόχος μας δεν είναι να γίνει ένα “μουσείο” Καβάφη, αλλά ένας βιωματικός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό και χωρίς ψεύτικους εντυπωσιασμούς» τόνισε στη  συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Το Ίδρυμα Ωνάση, απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012, διασφαλίζοντας έτσι την παραμονή του στην Ελλάδα και αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του.

Το 2019 ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση, η ταξινόμηση και η πλήρης τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του, στα ελληνικά και τα αγγλικά, και η ψηφιακή συλλογή του αρχείου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη ανάπτυξης του έργου, Μαριάννα Χριστοφή, σκοπός της νέας «στέγης» στην οδό Φρυνίχου, ήταν η δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τα γραπτά και τα βιβλία του ποιητή, τα προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα, πλαισιωμένα από έργα τέχνης που μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε εις βάθος την ολοένα αυξανόμενη επίδρασή του σε καλλιτέχνες από την εποχή του μέχρι και σήμερα, αλλά και για να καταστεί και το φυσικό -πέρα από το ψηφιακό- αρχείο του ποιητή προσβάσιμο σε ερευνητές και κοινό.

Οι αίθουσες για το κοινό

«Δεν επιδιώξαμε να κάνουμε μια αναπαράσταση της οικίας Καβάφη, υιοθετήσαμε μιαν άλλη προσέγγιση μέσα από την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων που είχαμε στη διάθεση μας* δημιουργήσαμε μικρά συμβάντα στο χώρο. Αυτή η επιλογή αποδεσμεύει τα εκθέματα από τη νέα τους κατοικία, δημιουργεί μια νέα ιστορία» σημείωσαν η Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης.

«Ο νέος χώρος, ανοιχτός στο κοινό, σύμφωνα με την ολιστική πολιτική του Ιδρύματος Ωνάση, θα λειτουργήσει ως κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τη Μάντρα, ενώ έρχεται να προστεθεί στις άλλες πρωτοβουλίες μας για τον Καβάφη» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου συνοδεύτηκαν από καλλιτεχνικές δράσεις που τίμησαν τη ζωή και το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί και το έργο της ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης του ποιητή, ενώ θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της στο κοινό η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάστασή της, με σκοπό να την καταστήσει πόλο επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Exit mobile version