«Η Σιωπηλή Επανάσταση»: Μια ταινία-σταθμός απέναντι στην κρατική βία
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

«Η Σιωπηλή Επανάσταση»: Μια ταινία-σταθμός απέναντι στην κρατική βία

SHARE THIS

Έξι μαθητές ενός σχολείου του ανατολικού Βερολίνου πραγματοποιούν μια σιωπηλή επανάσταση απέναντι στα θύματα της ουγγρικής επανάστασης του 1956. Η ταινία είναι διαθέσιμη δωρεάν στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη της Ertflix.

Βρισκόμαστε στο διχοτομημένο Βερολίνο του 1956, με έξι μαθητές ενός σχολείου του ανατολικού Βερολίνου πραγματοποιούν μία σιωπηλή επανάσταση. Έχουν ακούσει σε έναν δυτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι έγινε επανάσταση στην Ουγγαρία έναντι της σοβιετικής κατοχής, την οποία οι Ρώσοι καταστέλλουν βιαίως. Ως ένδειξη τιμής στα θύματα της ουγγρικής επανάστασης, τηρούν ενός λεπτού σιγή την ώρα του μαθήματος. Αυτό θα προκαλέσει την οργή της υπό σοβιετικό έλεγχο κυβέρνησης του ανατολικού Βερολίνου, με αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψιν μας πως η ταινία λαμβάνει χώρα στην πόλη Στάλινσταντ το 1956. Αυτό σημαίνει πως το Τείχος δεν είχε χτιστεί ακόμα. Και για πολύ κόσμο υπήρχε η πίστη και η ελπίδα πως ο σοσιαλισμός ήταν μια ανώτερη μορφή κοινωνίας σε σχέση με τον καπιταλισμό. Δεν θέλαμε με τίποτα η ταινία να παρουσιάζει στερεοτυπικά την Ανατολική Γερμανία με γκρίζα χρώματα. Για αυτόν το λόγο αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τη δράση από το Στόρκοου στο Στάλινσταντ, τη σημερινή πόλη Άιζενχούτενσταντ. Το 1956 η συγκεκριμένη ήταν μια πόλη – μοντέλο γενναιόδωρα σχεδιασμένη ως μια πόλη των εργαζομένων η οποία περιέβαλε τα χαλυβουργεία και προσέφερε στους κατοίκους της ανέσεις που μόνο να ονειρευτούν θα μπορούσαν όσοι ζούσαν πχ στην αντίστοιχη βιομηχανική περιοχή Ρουρ, στη Δυτική Γερμανία. Αυτό όμως που ήταν το ίδιο σε Ανατολική και Δυτική Γερμανία ήταν η σιωπή σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ειδικές σχέσεις των γονέων πολλών κατοίκων με το ναζιστικό καθεστώς. Η αδυναμία τους να ασχοληθούν με τη δική τους ιστορία, διαμορφώνει και τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται η ταινία, εννοείται».

Η ταινία του Λαρς Κράουμε είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με τον σκηνοθέτη να προσθέτει:

«Η εξέγερση της Ουγγαρίας έγινε εφικτή εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Χρούστσεφ άλλαξε την πολιτική κατεύθυνση της Σοβιετικής Ένωσης μετά το πέρας της κυβέρνησης τρόμου του Στάλιν. Αρχικά στην Πολωνία κι έπειτα στην Ουγγαρία, πολύς κόσμος πήρε θάρρος για να απαιτήσεις περισσότερη ελευθερία και δικαιώματα. Αλλά η προθυμία των Ρώσων να χαλαρώσουν τα ηνία δεν πήγε και τόσο καλά τελικά. Η Δύση χρησιμοποίησε την εξέγερση στην Ουγγαρία για δικούς της προπαγανδιστικούς λόγους. Η Ανατολή προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά με τη δική της προπαγάνδα. Όπως και να έχει, η εξέγερση ήταν πολύ πιο σημαντική για τους ανθρώπους που ζούσαν στο Ανατολικό μπλοκ σε σχέση με τους παρατηρητές από τη Δύση. Την ίδια χρονιά η Δύση είχε να αντιμετωπίσει την κρίση στη διώρυγα του Σουέζ κι άλλα πολιτικά συμβάντα τα οποία ήταν πιο σημαντικά για εκείνην».

Η ταινία «Η Σιωπηλή Επανάσταση» είναι διαθέσιμη δωρεάν στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη της Ertflix.

Exit mobile version