Ματούλα Ζαμάνη: Το οικοδόμημα της κοινωνίας μας είναι σάπιο
MATOULA ZAMANI / FACEBOOK ΜΑΡΙΛΗ ΖΑΡΚΟΥ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ματούλα Ζαμάνη: Το οικοδόμημα της κοινωνίας μας είναι σάπιο

SHARE THIS

H Mατούλα Ζαμάνη μιλάει για την Ελλάδα του 2022, τα Εξάρχεια, την κοινωνική κρίση, την ιστορία της και όλα εκείνα που την καθόρισαν.  

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη, μιλώντας για την παλιά της γειτονιά, τα Εξάρχεια, όπου εδώ και μερικές ημέρες έχει κατακλυστεί από την ΕΛΑΣ, για την κατασκευή σταθμού μετρό, σχολίασε ότι πρόκειται για τη διάλυση μιας γειτονιάς. Παράλληλα, μίλησε και για την κοινωνική κρίση που βιώνουμε, τονίζοντας ότι «το οικοδόμημα της κοινωνίας είναι σάπιο από κάτω».

Ακόμη, προέτρεψε σε δημιουργία μικροαλληλέγγυων κοινωνιών, που θα βοηθήσουν με πράξεις να αλλάξει η τραγική κατάσταση, που βιώνουμε. Τέλος, σχολίασε με νόημα ότι «πιστεύω στους ανθρώπους σε εκείνους που θα αφιερώσουν όλη τους τη ζωή για να αλλάξουν αυτό που ζούμε σήμερα»

Αναλυτικά όσα είπε:

«Τσακίζεται η ψυχή μας κάθε μέρα. Προσπαθώ να κάνω στον βαθμό που μου αναλογεί και μπορώ κάτι ωραίο μέσα στην ημέρα, όχι για εμένα απαραίτητα, κάτι ανθρώπινο. Να ζήσω μία αληθινή στιγμή. Αυτή η κοινωνική έκρηξη δείχνει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σαν κοινωνία αυτή τη στιγμή, το οικοδόμημα της είναι σάπιο από κάτω. Βγαίνει τώρα η ψυχοσύνθεση μας και κόβει σαν στάχια ζωές ανθρώπων».

Όσο είναι καιρός πρέπει να τη γυρίσουμε την φάση, λίγο-λίγο, μικροαλληλέγγυες κοινωνίες μικρές με αισθητική και πράξεις όχι λόγια. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν έχουμε καταλάβει τι μας συμβαίνει, σου συμπεριφέρομαι απαράδεκτα κι εσύ μπορεί να νομίζεις πως αυτό είναι το νορμάλ. Η χώρα είναι κούκλα, όμως είναι διαλυμένη σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Πήγα σε ένα live στην Εύβοια πριν λίγο καιρό και η ψυχή μου έγινε μαύρη, ήταν σαν τάφος, όμως ακόμη η περιοχή ζει αναπνέει και αντέχει. Πιστεύω στους ανθρώπους σε εκείνους που θα αφιερώσουν όλη τους τη ζωή για να αλλάξουν αυτό που ζούμε σήμερα.»

«Η Ελλάδα βασίζεται μόνο στον τουρισμό, με αυτό τον όρο η καθαρόαιμη γειτονιά των Εξαρχείων κάπως απαλλοτριώνεται. Τα τελευταία 10 χρόνια οι κάτοικοι που ζούμε εκεί βλέπουμε αστυνομία, πεταμένα ναρκωτικά στα πεζοδρόμια, airbnb, συναντούμε δηλαδή την απαλλοτρίωση της. Η κάθε κυβέρνηση αντί να καθαρίσει την γειτονιά και να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζούνε εκεί, την ασχήμαινε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβηθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους τα οποία και μετατράπηκαν σε airbnb και φυσικά το επόμενο βήμα να είναι η εγκατάσταση της στάσης του μετρό.

Και στην πραγματικότητα η στάση δεν χρειάζεται διότι υπάρχουν ήδη σε κοντινές περιοχές, ενώ άλλες γειτονιές της Αθήνας δεν συνδέονται μέχρι και σήμερα με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Αναφερόμαστε λοιπόν στην διάλυση μιας γειτονιάς, γιατί τα Εξάρχεια δεν είναι γκέτο, είναι γειτονιά. Βλέπεις την Λαϊκή, τα παιδιά που παίζουν μουσική, τα καφενεία, δεν συναντάς την έννοια του γκέτου στην περιοχή, την ζωή συναντάς. Η λέξη ανάπτυξη με τρομάζει πολύ, δεν είναι όλα ανάπτυξη για μένα. Ο χρόνος και ο μόχθος για να αλλάξει κάτι, χωρίς να παραβιάζεται η ταυτότητα αυτού, οι άνθρωποι του, η γη και το περιβάλλον αυτό θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη».

Αναφορικά με τη σχέση της πολιτείας και τους καλλιτέχνες, σχολίασε ότι είναι ανύπαρκτη. «Η σχέση ανάμεσα σε πολιτεία και καλλιτέχνες είναι ανύπαρκτη, δεν καταλαβαίνει κανείς τί κάνουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, θέλουν όμως όλοι να απολαμβάνουν τα αγαθά του. Για να αλλάξει αυτή η συνθήκη χρειάζεται παιδεία και η παιδεία διαρκώς κόπτεται».

Exit mobile version