#MeToo: 5 ταινίες που μίλησαν για την κακοποίηση στον πρωταθλητισμό
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

#MeToo: 5 ταινίες που μίλησαν για την κακοποίηση στον πρωταθλητισμό

SHARE THIS

Η τολμηρή πρωτοβουλία της Σοφίας Μπεκατώρου φέρνει στο νου τις στιγμές όπου το σινεμά μίλησε για την κακοποίηση στον (πρωτ)αθλητισμό.

Φαίνεται πως σε κάθε κλειστή κοινότητα με ανταγωνιστικό κίνητρο, η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η κακοποίηση, βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν. Ο πρωταθλητισμός, ανεξαρτήτως σε ποιο σπορ, είναι έτσι κι αλλιώς μια από τις δυσκολότερες επιλογές ζωής, με πτυχές πολύ πιο ζοφερές από τη διαρκή προπόνηση. Αυτές είναι οι 5 πιο ενδιαφέρουσες φορές όπου το σινεμά μίλησε για ένα θέμα που δεν μένει πια κρυφό.

‘Athlete A’ των Μπόνι Κόεν και Τζον Σενκ, 2020

Ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία των δημοσιογράφων της Ιντιανάπολις Σταρ που αποκάλυψαν τα εγκλήματα του Λάρι Νάσαρ, γιατρού της αμερικανικής ομάδας ενόργανης, με συνεντεύξεις αθλητών, μεταξύ τους και της Μάγκι Νίκολς.

‘At the Heart of Gold’ της Εριν Λι Καρ, 2019

Ακόμα ένα ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Νάσαρ στην αμερικανική ομάδα ενόργανης, αυτή τη φορά επικεντρωμένο στα θύματα που βρίσκουν βήμα και φωνή.

 

‘I, Tonya’ του Κρεγκ Γκιλέσπι, 2017

Κινηματογραφική μεταφορά, ελεύθερη, της ιστορίας της Τόνια Χάρντινγκ (με τη βραβευμένη ερμηνεία της Μάργκο Ρόμπι), πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, κακοποιημένης στη ζωή, θύμα ταξικού ρατσισμού στην καριέρα της.

‘The Tale’ της Τζένιφερ Φοξ, 2018

Καθώς η Τζένιφερ (Λόρα Ντερν) γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για παιδιά θύματα βιασμού, έρχεται αντιμέτωπη με δικές της, καλά θαμμένες μνήμες, από τις προπονήσεις και κακοποιήσεις των δικών της παιδικών χρόνων.

‘Broken Trust’ της Τζιλ Γιέσκο, 2020

Μέσα από συνεντεύξεις με αθλητές μεγάλου κύρους, Ολυμπιονίκες και εθνικούς πρωταθλητές στην Αμερική, αλλά και προπονητές, δημοσιογράφους κι εμπειρογνώμονες, το ντοκιμαντέρ της Γιέσκο κοιτάζει κατάμματα τη σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση στον πρωταθλητισμό κι αναζητά τις ρίζες του κακού.

[Πηγή: flix]

Exit mobile version