Πως γίνεται να στοχοποιείται η ρωσική λογοτεχνία για τον πόλεμο του Πούτιν;
FRANKFURT BOOK FAIR 2022
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Πως γίνεται να στοχοποιείται η ρωσική λογοτεχνία για τον πόλεμο του Πούτιν;

SHARE THIS

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια και ιστορικός Ιρίνα Σερμπακόβα εκφράζει το προβληματισμό της για την απουσία της ρωσικής λογοτεχνίας από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Η Ιρίνα Σερμπακόβα είναι μία από τις πιο δυναμικές Ρωσίδες πολιτικές ακτιβίστριες και ιστορικούς, με ειδίκευση στις πρακτικές των δικτατορικών καθεστώτων. Είναι συνιδρύτρια, μαζί με τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ και την υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σβετλάνα Γκανούσκινα, της Memorial, μιας διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης που συστάθηκε την περίοδο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, με αποστολή την καταγραφή και τη μελέτη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Memorial τιμήθηκε για τη δράση της με το Νομπέλ Ειρήνης, από κοινού με την ουκρανική ΜΚΟ Center for Civil Liberties και τον Λευκορώσο ακτιβιστή και κρατούμενο στη χώρα του Άλες Μπιαλιάτσκι. «Μέχρι και πριν από τρία χρόνια, η οργάνωσή μας είχε το δικό της περίπτερο στην έκθεση, μετά όμως αυτό κατέστη δύσκολο, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους», ανέφερε με δηλώσεις της στην La Repubblica.

Η Σερμπακόβα νιώθει ντροπή που η ρωσική λογοτεχνία μπαίνει σου κάδρο των κυρώσεων, τονίζοντας ότι η απουσία της ρωσικής λογοτεχνίας από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη είναι «μία μορφή λογοκρισίας». «Είναι δυνατό να θεωρούνται ο Πούσκιν ή ο Μπουλγκάκοφ εκπρόσωποι του ρωσικού ιμπεριαλισμού; Ο Τσέχοφ και ο Τολστόι είναι υγιείς φορείς ουμανιστικών αξιών, δεν καταλαβαίνω, πώς μπορεί να θεωρούνται υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει σήμερα;», τόνισε.

Μιλώντας επίσης για τη δουλειά της ως ιστορικός και για τη σημασία της ιστορικής μνήμης στο πλαίσιο οικοδόμησης της δημοκρατίας, ανάφερε πως όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, ξεκίνησε να συγκεντρώνει μαρτυρίες και λοιπό υλικό για τη σταλινική βία, ενώ αναφέρθηκε και στις διώξεις από την πολιτική και δικαστική εξουσία. «Ο Πούτιν αποπειράται να ξαναγράψει την ιστορία. Η Ουκρανία εντάσσεται στην προπαγανδιστική του αναθεώρηση και σύμφωνα με το αφήγημά του δεν είναι μία ανεξάρτητη χώρα, αλλά μέρος της ένδοξης ρωσικής ιστορίας», σημείωσε η Σερμπακόβα. «Πέρυσι το δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το σφράγισμα του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Memorial, κατηγορώντας μας ότι προάγουμε τον εξτρεμισμό και υποστηρίζουμε την τρομοκρατία», σημείωσε η Ρωσίδα ιστορικός. «Δεν θα μπορέσουν, όμως, να μας βγάλουν από τη μέση, γιατί πέρα από την έδρα μας, είμαστε πλέον ένα δίκτυο που επεκτείνεται σε 80 χώρες, και δεν είμαστε όλοι από τη Ρωσία».

Exit mobile version