Ιστορική απόφαση στην Κροατία: Νομιμοποιήθηκε η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
AP
ΛΟΑΤΚΙ

Ιστορική απόφαση στην Κροατία: Νομιμοποιήθηκε η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

SHARE THIS

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και αυτό σημαίνει ότι η τεκνοθεσία από τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι νόμιμη.

Κάθε παιδί χρειάζεται αγάπη και η αγάπη δεν έχει φύλο. Πλέον στην Κροατία τα ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν, μπορούν να τεκνοθετήσουν, να δημιουργήσουν την οικογένειά τους και να χαρίσουν την αγάπη τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κροατία με τελεσίδικη απόφαση, νομιμοποίησε την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Μάλιστα στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαφορετική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πρόκειται για διάκριση.

«Δεδομένης της θέσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο αναφέρει ότι μια διαφορετική μεταχείριση ατόμων σε παρόμοιες καταστάσεις, με βάση αποκλειστικά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αντιπροσωπεύει μια μορφή διάκρισης», αναφέρει η απόφαση της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με το Telegram.hr.

Ένα ακόμη θετικό νέο είναι πως με τη συγκεκριμένη απόφαση η επί 6 χρόνια δικαστική διαμάχη ενός ομόφυλου ζευγαριού, των  Mladen Kožić και Ivo Šegota, να νομιμοποιήσει το δικαίωμά του στην τεκνοθεσία κάπου εδώ τελειώνει, όπως δημοσιεύει το euractiv.com

Οι απορρίψεις που δέχτηκαν έγιναν με την αιτιολογία ότι το κροατικό δίκαιο για τα πολιτικά δικαιώματα, που εισήχθη το 2014, δεν περιελάβανε το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος νόμος εξισώνει τα δικαιώματα στα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνει μία τροποποίηση του νόμου προκειμένου οι κοινωνικές υπηρεσίες να δέχονται τις αιτήσεις τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και αν είναι κατάλληλα τότε να μπορούν αν εντάσσονται στην λίστα αναμονής.

Ακόμη η απόφαση απορρίπτει την έφεση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών, για την Οικογένεια, την Νεολαία και την Κοινωνική πολιτική, που αμφισβητούσε απόφαση υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που είχε κατατεθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, είναι μια ρωμαιοκαθολική χώρα και η εκκλησία ασκεί σημαντική επιρροή στη δημόσια ζωή.

Η πρόσβαση στην άμβλωση – αν και ονομαστικά εγγυημένη από το νόμο μέχρι τις 10 εβδομάδες εγκυμοσύνης – γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη στα δημόσια νοσοκομεία καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να την πραγματοποιήσουν, επικαλούμενοι αντιρρήσεις συνείδησης και ηθικούς λόγους.

Exit mobile version