Μέχρι και το Ισραήλ επιτρέπει την αιμοδοσία από γκέι και μπάι άνδρες – Στην Ελλάδα ακόμη θεωρείται «μολυσμένο» το αίμα τους
ΛΟΑΤΚΙ

Μέχρι και το Ισραήλ επιτρέπει την αιμοδοσία από γκέι και μπάι άνδρες – Στην Ελλάδα ακόμη θεωρείται «μολυσμένο» το αίμα τους

SHARE THIS

Ακόμη και το Ισραήλ προχωράει σε μία ιστορική κίνηση κατά των διακρίσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να θεωρεί το αίμα τους «μολυσμένο»

Ακόμη και το Ισραήλ προχωράει στην άρση των περιορισμών για την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, την ώρα που η χώρα μας, εν έτει 2021, εξακολουθεί να θέτει ένα άκρως ρατσιστικό κριτήριο που περιθωριοποιεί και στιγματίζει τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Σε μια ιστορική κίνηση κατά των διακρίσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προχωρά το Ισραήλ καθώς ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz ανακοίνωσε ότι θα άρει τους ισχύοντες περιορισμούς που απαγορεύουν σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα.

Ο Υπουργός Υγείας , που και ο ίδιος είναι ανοιχτά γκέι, έγραψε χθες στα social media: «Το Υπουργείο Υγείας απέσυρε τις εξευτελιστικές και άσχετες ερωτήσεις» στα ερωτηματολόγια των αιμοδοτών, και πως όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν αιμοδότη με τον άλλο», είπε. «Τέλος οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι γκέι και bi άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα μόνο εάν δεν έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες τον τελευταίο χρόνο. Πλέον, στο νέο ερωτηματολόγιο ο δυνητικός αιμοδότης θα καλείται να απαντήσει αν είχε «σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας ουδέτερη φρασεολογία.

Ο Horowitz είπε ότι όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν από την 1η Οκτωβρίου.

Στην χώρα μας, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αλλά και όσοι έχουν συνευρεθεί σεξουαλικά έστω και μια φορά από το 1977 με άτομο του ιδίου φύλου, αποκλείονται για πάντα από την εθελοντική αιμοδοσία, που σώζει ζωές συνανθρώπων μας.

Πρέπει επιτέλους, η επιλογή των αιμοδοτών και των αιμοδοτριών να σταματήσει να γίνεται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, διαιωνίζοντας ομοφοβικές και τρανσφοβικές αντιλήψεις που ενισχύουν τις διακρίσεις.

Exit mobile version