Μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Τσιάρα για διακρίσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων
ΛΟΑΤΚΙ

Μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Τσιάρα για διακρίσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων

SHARE THIS

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, οι δηλώσεις του Υπουργού οδηγούν σε διακρίσεις και καταπατούν την ισότιμη πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών στη γονεϊκότητα.

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με κινητοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα, για δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίμαχη δήλωση «όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, είναι παιδιά με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις, είναι παιδιά που προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία στην σύγχρονη κοινωνία» αποτελεί δημόσια υποκίνηση σε ομοερωτοφοβικές διακρίσεις και μίσος και διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως τεκμηριώνεται και από τις περιλαμβανόμενες στη μηνυτήρια αναφορά καταγγελίες της «Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», του «Orlando LGBT+», επιστημονικού φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, του Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) και του Γιάννη Ιωαννίδη, Α’ Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στην αναφορά σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν τη μέγιστη δυνατή βαρύτητα, καθώς έγιναν από τον προϊστάμενο του Υπουργείου που έχει θεσμικά την ευθύνη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ο κ. Τσιάρας, αντίθετα σε όσα προβλέπει ο θεσμικός του ρόλος, προτρέπει σε διακρίσεις και σε μίσος, στη διαιώνισή τους και στην καταπάτηση των ισότιμης πρόσβασης των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών στη γονεϊκότητα.

Στη μηνυτήρια αναφορά υπενθυμίζεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία επιβεβαιώθηκε η καταδίκη του Μητροπολίτη Αμβρόσιου. Ο Άρειος Πάγος ανέφερε πως «η διάταξη [του αντιρατσιστικού νόμου] προστατεύει και αυτή ταύτη τη ‘δημόσια ευταξία ή τάξη’, αφού ο ρατσιστικός λόγος ή λόγος του μίσους αποτελεί μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τα ατομικά έννομα αγαθά των μελών της κοινωνίας και ειδικά των μελών εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων, τις οποίες στοχοποιεί. Επισημαίνεται ότι οι διακρίσεις και η κοινωνική περιθωριοποίηση αφορούν όλους αφού πλήττουν στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνουν την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Exit mobile version