Ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως 28% στα τρόφιμα- Δυσκολεύονται τα νοικοκυριά
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως 28% στα τρόφιμα- Δυσκολεύονται τα νοικοκυριά

SHARE THIS

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28% μέσα σε 27 μήνες, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά μόλις 12,3%.

Συνεχίζεται ο πονοκέφαλος για τους καταναλωτές βλέποντας το εισοδήματα τους να συρρικνώνονται εν αντιθέσει με το νέο κύμα αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η αύξηση των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι υπερδιπλάσια της ανόδου του μέσου μισθού στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές καθώς αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28% μέσα σε 27 μήνες, ενώ ο μέσος μισθός (μεικτές και όχι καθαρές αποδοχές) αυξήθηκαν κατά μόλις 12,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το ρεπορτάζ της Αυγής, η κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανατιμήθηκε κατά 28% από τον Μάιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, οπότε και υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος του 2021 ήταν ο πρώτος μήνας πληθωρισμού, καθώς επικράτησε εν γένει αποπληθωρισμός μέσα στην πανδημία, ενώ και τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη για τον μέσο μισθό (μεικτές αποδοχές) έχουν αναφορά την 31η Μαΐου.

Τον Μάιο του 2019, οι μέσες αποδοχές ήταν στα 1.043,89 ευρώ και ο πληθωρισμός ήταν στο 0,2% μόλις, ενώ φέτος οι μέσες αποδοχές βρίσκονται στα 1.184,35 ευρώ, με πληθωρισμό μήνα στο 2,8% έπειτα από πάρα πολλούς μήνες υψηλού πληθωρισμού.

Απλησίαστα τα ενοίκια

Δραματική είναι και η κατάσταση στο θέμα της στέγασης.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η κατηγορία «Στέγαση» αυξήθηκε κατά 16%, ενώ η αντίστοιχη «Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια» αυξήθηκε κατά 14%, όσο και η «Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», δείγμα των υψηλών τιμών που διαμορφώνουν ένα οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον για τους πολίτες.

Παράλληλα, οι «Μεταφορές» αυξήθηκαν κατά 18% και η κατηγορία «Υγεία» κατά 9%. Ανατιμήσεις της τάξης του 6% επικράτησαν για την κατηγορία «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», ενώ κατά 5% ανατιμήθηκαν και οι κατηγορίες «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» και «Επικοινωνία». Τέλος, κατά 3% αυξήθηκε η κατηγορία «Εκπαίδευση».

Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 14% κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων μηνών, ήτοι πάνω από την άνοδο των μέσων αποδοχών, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι ακαθάριστες, κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση είναι μικρότερη.

Και οι φτωχοί φτωχότεροι

Το «μάρμαρο» καλούνται για ακόμη μία φορά να το πληρώσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,2% των δαπανών τους, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 29%.

Μόνο οι αγορές ειδών διατροφής και μη οινοπνευματωδών ποτών αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών για τα φτωχότερα νοικοκυριά, όταν για τα μη φτωχά νοικοκυριά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,2%.

Όταν λοιπόν το κόστος της στέγασης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 16% (από τον Μάιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023, όπως προαναφέρθηκε), ενώ οι τιμές σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 28% (την ίδια περίοδο), είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις του «καλαθιού» των προϊόντων που καταναλώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι αρκετά ταχύτερες από αυτές του «καλαθιού» των ειδών που καταναλώνουν τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

Exit mobile version