Να αναμένουμε νέο κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα;
EUROKINISSI
EDITORIAL

Να αναμένουμε νέο κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα;

SHARE THIS

Υπάρχει το καλό και το δυσμενές σενάριο, ωστόσο με βάση την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα, πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να επαληθευτεί το δεύτερο.

Φαίνεται ότι δεν έχει τέλος η ανοδική πορεία του πληθωρισμού η οποία, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, αναμένεται να διαμορφώσει νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών.

Η τάση νέων αυξήσεων θα μπορούσε πιθανότατα να αναχαιτιστεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είχε θέσει κάποιους στόχους και κάποια όρια στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή η Κομισιόν είχε επιβάλλει πλαφόν στα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας και όσων χρησιμοποιούν την κρίση στον επισιτιστικό τομέα για να πλουτίσουν με τρόπο ακραίο κι αθέμιτο, στην πλάτη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μία ακόμη κρίσιμη μεταβλητή που έχει μπει στην εξίσωση είναι εκείνη των κλιματολογικών συνθηκών, καθώς το φετινό καλοκαίρι μας έδωσε ένα ισχυρό σήμα, σε όσους τουλάχιστον δεν το είχαν λάβει το προηγούμενο διάστημα, ότι πλέον το κλίμα, οι θερμοκρασίες και κατά συνέπεια η θέρμανση και η κατανάλωση ενέργειας διαμορφώνουν μία νέα συνθήκη για τα νοικοκυριά, που καλούνται να ρυθμίσουν τον προϋπολογισμό τους και να μπουν σε μία φάση στερήσεων για να καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα. Αυτό αν οι θερμοκρασίες κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εάν έχουμε ένα ψυχρό φθινόπωρο και χειμώνα, η οικονομική κρίση θα βαθύνει και οι συνέπειές της θα αποτυπωθούν σε όλους τους κρίκους της οικονομικής αλυσίδας, από την κατανάλωση μέχρι το ιδιωτικό χρέος.

Στο καλό σενάριο, για το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν διεθνολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, οι αυξήσεις που έχουν έρθει ή προαναγγέλλονται θα είναι συγκυριακές, με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ να ανησυχούν για τις συνέπειες μίας νέας κλιμάκωσης στο λεγόμενο «πόλεμο του ανεφοδιασμού» και να επιχειρούν να διασφαλίσουν την μίνιμουμ ασφάλεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στη μεταφορά της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα άνοδος των τιμών θα είναι συγκυριακή και το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο πέρυσι, παρότι σωρευτικά, σε βάθος διετίας, είναι ήδη πολύ μεγάλο. Το δυστύχημα, ωστόσο, είναι ότι το καλό σενάριο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, δεν έχει επαληθευτεί, οπότε οι πιθανότητες να επαληθευτεί φέτος είναι μάλλον χαμηλές.

Στο δυσμενές τώρα σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει πραγματικότητα, είτε ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί είτε όχι, τα προβλήματα τροφοδοσίας αναμένεται να ενταθούν, με την ΕΕ να συνεχίζει να μην έχει σχέδιο αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, το φθινόπωρο και τον χειμώνα να πέφτει η θερμοκρασία και να παρατηρείται παράλληλα νέα άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου. Στα τρόφιμα, χωρίς νέα συμφωνία για τα σιτηρά αναμένεται να προκύψει νέα άνοδος στις τιμές, με αναζωπύρωση του πληθωρισμού και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωράει σε  ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας κι άλλο τα επιτόκια, από το 3,75% που είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, το μίγμα που θα προκύψει θα είναι εκρηκτικό και θα έχει ως βασικά στοιχεία τα υψηλά επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό και, στη συνέχεια, μία νέα τάση ύφεσης που θα επηρεάσει το σύνολο των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών στα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το δυσμενές σενάριο απαιτείται χρηστή, αποτελεσματική πολιτική διαχείριση. Μπορούμε όμως να έχουμε κάτι τέτοιο με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την προηγούμενη τετραετία τη διακυβέρνησης ΝΔ και χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να υπάρχει μία ισχυρή, έστω σε επίπεδο αριθμού βουλευτών, παρουσία και φωνή από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα μάλλον είναι απογοητευτική.

Exit mobile version