«Επείγουσα ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη» σημειώνει έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Επείγουσα ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη» σημειώνει έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα

SHARE THIS

Η έκθεση ξεχωρίζει την Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική, τα μικρά νησιωτικά κράτη και την Αρκτική ως περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και την άνοδο της θάλασσας, ακόμη και την απότομη απώλεια της βιοποικιλότητας.

Μια σκοτεινή εικόνα μιας εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης που επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινότητες παρουσιάζει η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), του φορέα των Ηνωμένων Εθνών για τις επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση περιλαμβάνει τρόπους αντιμετώπισης και χρηματοδότησης της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας ευάλωτων περιοχών στον πλανήτη απέναντι στις ακραίες κλιματικές μεταβολές.

«Η άμεση ανάληψη δράσης μας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας» σημειώνεται στην έκθεση της IPCC.  Οι συγγραφείς τονίζουν ότι «οι επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα εμφανίζονται πολύ πιο γρήγορα, είναι πιο ανατρεπτικές και πιο διαδεδομένες από ό,τι αναμενόταν πριν από 20 χρόνια», προσθέτοντας ακόμα ότι «με κατάλληλες πολιτικές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – ακόμη και τώρα – μπορούν να περιοριστούν σημαντικά».

Η έκθεση ξεχωρίζει την Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική, τα μικρά νησιωτικά κράτη και την Αρκτική ως περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και την άνοδο της θάλασσας, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να προκαλούν επίσης απότομη απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ως απάντηση στην επιδείνωση των επιπτώσεων του παγκόσμιου κλίματος, η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάγκη για «ισότητα και δικαιοσύνη» για τις πληγείσες κοινότητες, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στις φτωχότερες χώρες.

Μετά την αποτυχία της περσινής συνόδου κορυφής COP26 στη Γλασκώβη να δεσμευτούν κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσαρμογής ευάλωτων κρατών απέναντι στην κλιματική κρίση, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 90% των κονδυλίων για το κλίμα πηγαίνουν στον μετριασμό των συνεπειών, με την έκθεση να υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών. Τέλος, επιβεβαιώνεται η ανάγκη τα πλουσιότερα κράτη να παρέχουν περισσότερη οικονομική στήριξη στις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μειωθούν οι βαθιές ανισότητες.

Exit mobile version