Ρόδος: Έντονες αντιδράσεις για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου
AP PHOTO/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρόδος: Έντονες αντιδράσεις για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

SHARE THIS

«Αδιανόητο να μην απαγορευτεί ολοσχερώς το κυνήγι τουλάχιστον για την φετινή χρονιά», αναφέρει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού -τουλάχιστον για φέτος- στην Ρόδο, που μετρά τις πληγές της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο νησί η επικείμενη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

«Μαθαίνουμε από τοπικά μέσα και οργανώσεις, ότι υπάρχει αίτημα να ισχύσει κανονικά η κυνηγετική περίοδος στη Ρόδο, αν και το τοπικό Δασαρχείο εκφράζει αντίθετη άποψη. Μετά την καταστροφή που έπληξε το νησί, που είχε ως συνέπεια ανυπολόγιστη ζημιά στα δάση και στα ζώα, θεωρούμε αδιανόητο να μην απαγορευτεί ολοσχερώς το κυνήγι τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη φύση να ανακάμψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την αντίθεση της στην προοπτική να ανοίξει το κυνήγι εκφράζει με γραπτή της δήλωση και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς τομέα και οικολογίας του Δήμου Ρόδου Κική Αποστολίδη-Πάττα. «Οι περιοχές αυτές χρειάζονται τον χρόνο τους, για να μπορέσει η φύση που ξέρει άλλωστε καλύτερα από τον καθένα μας, να πάρει μπροστά. Τα ζώα επίσης χρειάζονται τον χρόνο τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Το δάσος αυτή την στιγμή δεν είναι επισκέψιμο. Προσοχή και όχι βιαστικές κινήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός κυνηγετικής ζώνης καμένες εκτάσεις

Εν τω μεταξύ στην απαγόρευση του κυνηγιού όλων των θηραμάτων για δέκα (10) χρόνια, σε έκταση 5.460 στρεμμάτων, στην περιοχή «Ταμιευτήρας Φράγματος Γαδουρά» Δήμου Ρόδου προχώρησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου με προχθεσινή απόφασή της.

Η απαγόρευση ισχύει από την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 μέχρι τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2032-2033. Η έκταση που απαγορεύεται πλέον το κυνήγι, περιλαμβάνει χερσαία και υδάτινη επιφάνεια και αποτελεί συνέχεια υφιστάμενου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.), εμβαδού 34.000 στρεμμάτων. Με την νέα απόφαση τίθεται σε καθεστώς προστασίας το σύνολο του Ταμιευτήρα Φράγματος Γαδουρά και η περιμετρική του ζώνη.

Exit mobile version