Άδωνις για Ρόδο: «Η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι περισσότερο φιλοσοφική»
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις για Ρόδο: «Η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι περισσότερο φιλοσοφική»

SHARE THIS

«Η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Περισσότερο ως «φιλοσοφική» αντιλαμβάνεται τη συζήτηση περί αξιοπρέπειας στην Εργασία ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, όπως δήλωσε ο ίδιος με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό με τον σερβιτόρο στην Ρόδο που προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες μέσα στην θάλασσα, οριακά χρειάστηκε να κολυμπήσει!

Παρόλο μάλιστα που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η όποια συναίνεση των εργαζομένων μπορεί κάλλιστα να είναι προϊόν (ρητού ή άρρητου) εκβιασμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να κάνει λόγο και για… συναίνεση εργαζομένου, λες κι έχει την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τον εργοδότη.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο ίδιος δήλωσε ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις θέλει να είναι «πολύ προσεκτικός στις παρεμβάσεις του κράτους»: «Δεν είναι μόνο συναίνεση (σ.σ. του σερβιτόρου), εδώ οι εργαζόμενοι περίπου μας είπαν γιατί μας χαλάτε τη δουλειά, είμαστε τρισευτυχισμένοι. Έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος λέει ότι εγώ με αυτή τη δουλειά βγάζω ένα πολύ μεγάλο εισόδημα με το οποίο καλύπτω τις ανάγκες του σπιτιού μου και της οικογένειάς μου. Θα πάω εγώ να του πω, όχι, μη βγάζεις το εισόδημά σου δηλωμένο, φορολογημένο, άσπρο;» ανέφερε και τόνισε «εάν δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος, είναι η σωστή απάντηση, τότε βεβαίως ο εργαζόμενος εφόσον θέλει να κάνει μια δουλειά και δεν παραβιάζει κάποιους νόμους και τηρείται δηλαδή η εργατική νομοθεσία, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά».

«Υποκριτικό να προστατέψω εργαζόμενο που είναι χαρούμενος & να του καταστρέψω τη δουλειά»

Στην προκειμένη περίπτωση, συμπλήρωσε, το μόνο κομμάτι της εργατικής νομοθεσίας που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση και αυτό εξετάζει το υπουργείο, είναι αν τηρείται η υγιεινή του εργαζομένου και η ασφάλειά του. «Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πω ότι και αυτά ακόμα, η επιχείρηση τα είχε προβλέψει, ο εργαζόμενος φορούσε την ειδική μπλούζα της προστασίας από τον ήλιο, φορούσε καπέλο δηλαδή ήταν σχετικά προστατευμένος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ δεν θα έφτιαχνα επιχείρηση με αυτό τον τρόπο αν με ρωτάτε αυτό» δήλωσε, ερωτηθείς αν υιοθετεί αυτή την πρακτική. «Λέω ότι είναι λίγο υποκριτικό να πω ότι θέλω να προστατεύσω τους εργαζόμενους και εργαζόμενοι που αμείβονται καλά και είναι χαρούμενοι να πάω να τους καταστρέψω τη δουλειά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι κανείς πρέπει να εργάζεται με όρους αξιοπρέπειας, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην εργασία, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση».

«Τηρήθηκε η ασφάλειά του; Ο ίδιος εργαζόμενος δήλωσε απολύτως χαρούμενος;»

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα, δήλωσε ότι «στην ουσία ήταν δηλωμένος ο εργαζόμενος; Ήταν. Παίρνει τα ένσημά του; Τα παίρνει. Τηρήθηκε η ασφάλειά του; Φαίνεται, το τονίζω αυτό, ότι τηρήθηκε. Ο ίδιος εργαζόμενος είναι χαρούμενος; Δήλωσε απολύτως χαρούμενος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και μάλιστα υπερασπίστηκαν την επιχείρηση. Θα πω εγώ, ότι επειδή το λέει ο πρόεδρος των συνδικαλιστών να μείνουν χωρίς δουλειά;».

Συμπλήρωσε ακόμα, είναι άλλο πράγμα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό και η πολύ κακή εικόνα πολλών καταλυμάτων που διαμένουν εργαζόμενοι. «Στο κομμάτι του τουρισμού, στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ με αυτό το θέμα. Ένα κεφάλαιο είναι να πηγαίνουν καλά οι επενδύσεις και ο τουρισμός, ένα άλλο κεφάλαιο, πράγματι εδώ μπαίνει αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων να είναι αξιοπρεπείς. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Exit mobile version