Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ

SHARE THIS

Παρά την αρχική δέσμευσή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, μεταφέροντας στον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα σημαντικά ποσά που επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Εργαζόμενοι που επιστρέφουν από τις διακοπές οφείλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να υποβληθούν στο υποχρεωτικό τεστ.

Εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καλύπτει το κράτος το τεστ της πανδημίας. Δηλαδή, να μην το έχει εντάξει στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση του εθνικού μας υπερταμείου (ΕΟΠΥΥ), ενώ είχε δεσμευτεί αρχικά ότι θα το κάνει. Επιλογή της Ν.Δ. αποτελεί το αρρύθμιστο τοπίο της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατεί η ασυδοσία, η αυθαίρετη τιμολόγηση, η επιβάρυνση 100% του ασθενή και η ανυπαρξία ελέγχου από την πολιτεία από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός πέρασε τα σύνορα της χώρας μας στις 25 Φεβρουαρίου.

Με την επιστροφή των αδειούχων στην εργασία τους, όπου το τεστ επιβάλλεται από το κράτος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημιας, με τον κορονοϊό να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, νέα βάρη προστίθενται στους πολίτες προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων από τη στιγμή που το τεστ δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται για ένα σωρό άλλες εξετάσεις.

Νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Παξών που υποχρεούται να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό προκειμένου να επιστρέψει στην εργασία της πρέπει να πληρώσει 60 ευρώ μεταφορικά για να πάει στην Κέρκυρα για την εξέταση στο νοσοκομείο. Με έγγραφό του ο συντονιστής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παξών αποκρούει το αίτημά της για κάλυψη των οδοιπορικών. Οι Παξοί, παρότι τουριστικός προορισμός -μετρούν 7.000 επισκέπτες μόνο τον Αύγουστο- δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή. Για τις πλωτές Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του υπουργείου Υγείας που θα αλώνιζαν τη χώρα κάνοντας τεστ για την προστασία της δημόσιας υγείας, φυσικά ούτε λόγος.

Εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της δημοφιλούς για Ελληνες και ξένους Χαλκιδικής πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο για να κάνουν το τεστ, πάλι με δικά τους έξοδα, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους. «Υπάρχουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί που δεν διαθέτουν τεστ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο νοσοκομείο -πολλές φορές σε άλλο νησί- για να κάνουν το τεστ. Κι αν δεν υπάρχει σύνδεση, τότε πρέπει να φτάσουν μέχρι την Αθήνα για να ελεγχθούν. Πάντα με δικά τους έξοδα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Εργαζόμενος σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα, με μισθό 400 ευρώ, υποχρεώθηκε από τον εργοδότη του να πληρώσει από την τσέπη του 120 ευρώ για το τεστ κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα, αφού «το Δημόσιο δεν τον δέχτηκε για να επιστρέψει στην εργασία του», μας λέει ο Μ. Γιαννάκος.

Για «επικίνδυνους χειρισμούς της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης» κάνει λόγο o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Και μόνο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το 95% των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει υποβληθεί σε έστω και ένα προληπτικό τεστ για τον κορονοϊό, είναι ενδεικτικό της «στρατηγικής» της Ν.Δ. Επιπλέον, σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που επιστρέφουν στην εργασία τους και προγραμματίζουν προηγουμένως να κάνουν το τεστ, δίνεται ημερομηνία 2-7 μέρες αργότερα, όταν ήδη θα έχουν αναλάβει καθήκοντα. Το αποτέλεσμα του τεστ, δε, μπορεί να βγει σε μία μέχρι τέσσερις ημέρες!

Η «δημιουργικότητα» της κυβέρνησης, που είχε εύστοχα περιγράψει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επανερχόμενος στις 21 Ιουλίου στην εβδομαδιαία τηλεοπτική ενημέρωση για την παγκόσμια υγειονομική κρίση έπειτα από ενάμιση μήνα απουσίας, καλά κρατεί. Στο πλαίσιο αυτής της «δημιουργικής επαγρύπνησης» απέναντι στον κορονοϊό ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς ζητά από τους εργαζομένους του αντί για τεστ να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα εκτεθούν στον ιό!

Αντιγράφουμε την υπεύθυνη δήλωση: «Δηλώνω πως κατά την ολιγήμερη άδεια / ρεπό μου που θα λάβω από … έως … δεν θα αναπτυξω πέραν των σύνηθων καθημερινές δραστηριότητες και δη συμμετοχή μου σε χώρους με έντονο συνωστισμό. Ως εκ τουτου δηλώνω ότι δεν θα εκτεθώ κατά το διαστημα αυτό σε αυξημένο κίνδυνο έναντι του ιού SARS-Cov-2».

Έγγραφο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς σχετικά με το τεστ

Το τεστ στους υγειονομικούς που επιστρέφουν από διακοπές ζητά «να γίνεται άμεσα και εντός 24 ωρών να εκδίδονται κατά προτεραιότητα τα αποτελέσματα, ώστε να προσέρχονται στις μονάδες με αρνητικό test», με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). «Το Σύστημα Υγείας πρέπει να κρατηθεί όρθιο αφού οι εργαζόμενοι στις Υγειονομικές Μονάδες αποτελούν βασικό πυρήνα στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της πανδημίας του covid-19», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Να δούμε τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο τελευταίος ζήτησε τη «διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Το κόστος διενέργειας του τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού είναι υψηλό και δεν είναι λογικό να το καλύπτουν είτε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είτε οι εργοδότες τους, που συνήθως αναλαμβάνουν το κόστος, προκειμένου να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία στους χώρους εργασίας».

Τα επιμελητήρια, σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο, «ήδη έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών, από μέρους επιχειρήσεων-μελών τους, ότι υπάρχει «απροθυμία» διενέργειας αυτών των τεστ από το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος των τεστ σε ιδιωτικές δομές υγείας να το αναλαμβάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για λογαριασμό των εργαζομένων τους».

Έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Πιερία και Καρδίτσα

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστέθηκαν χθες αργά το απόγευμα οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τα περιοριστικά μέτρα να ισχύουν από σήμερα το πρωί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου:

● Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 24.00 έως τις 7.00.
● Ανώτατο όριο 50 ατόμων στις δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου ισχύουν ειδικοί κανόνες (εστιατόρια, θέατρα, σινεμά).

Παρόμοια μέτρα ισχύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Exit mobile version