Ελληνική οικονομία: Σε σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο η χώρα το επόμενο διάστημα
EUROKINISSI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική οικονομία: Σε σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο η χώρα το επόμενο διάστημα

SHARE THIS

Με βάση τα νέα δεδομένα η ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους δεν αφήνει περιθώρια «λοξοδρόμησης» της οικονομικής πολιτικής.

Πολλαπλά μηνύματα για τη συνέχιση της προσεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς αλόγιστες παροχές και υποσχέσεις στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά το «κλείδωμα» των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το Eurogroup.

Την πρώτη γεύση για την ανάγκη αυστηρού ελέγχου των δαπανών του Δημοσίου, όχι μόνο εφέτος που είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εκλογών, αλλά και τα επόμενα χρόνια έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Όπως είπε στους βουλευτές, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα, αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού και τον προσδιορισμό των «στόχων δημοσιονομικής σταθερότητας» για τη διετία 2024 – 2025 εξηγούν ότι οι νέοι κανόνες του Συμφώνου θα ισχύσουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης από το 2025 κι ότι στο εξής οι δαπάνες του Δημοσίου θα βρίσκονται μόνιμα στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασικός κανόνας είναι ότι οι υπερχρεωμένες χώρες με επίπεδα χρέους άνω του 90% του ΑΕΠ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, θα πρέπει να μειώνουν τον δείκτη χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως, ενώ οι χώρες με επίπεδα χρέους μεταξύ 60 και 90%, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Με βάση τα νέα δεδομένα η ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο επιβαρύνεται με τόκους ύψους 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δεν αφήνει περιθώρια «λοξοδρόμησης» της οικονομικής πολιτικής, και πολύ περισσότερο αλόγιστων μέτρων και παροχών, όπως πιέζει η αντιπολίτευση. Μετά την οριστική συμφωνία, οι εθνικοί προϋπολογισμοί του 2025 θα διέπονται από το νέο πλαίσιο. Για την Ελλάδα το ανώτατο όριο του ελλείμματος, από 0,5-0,7% σήμερα, με τους νέους κανόνες διαμορφώνεται στο 1,5 % του ΑΕΠ.

Exit mobile version