Διασυρμός από τη DW για υποκλοπές: Η κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί την διαλεύκανση του σκανδάλου
DIMITRIS PAPAMITSOS / GREEK PRIME MINISTER'S OFFICE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διασυρμός από τη DW για υποκλοπές: Η κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί την διαλεύκανση του σκανδάλου

SHARE THIS

«Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρέσουν ιδιαίτερα τέτοιου είδους έρευνες. Και δεν της αρέσει ακόμη περισσότερο η κριτική δημοσιογραφία»

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας όπως φαίνεται δε έχει σταματημό, αναφορικά με το σκάνδαλο υποκλοπών που έχει δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς και σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων.

Σειρά έχει η Deutsche Welle, που ανήρτησε αιχμηρό δημοσίευμα, με εκτενές δημοσίευμα, αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση διαλεύκανσής του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακόμη, υπογραμμίζοντα οι επιθέσεις κατά ΜΜΕ όπως στο Politico για το ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη. «Μόνο στην Washington Post δεν τόλμησαν να επιτεθούν μέχρι στιγμής «κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση» -αν και αυτό το έντυπο ήταν που έγραψε για το «ελληνικό Watergate», αναφέρει η ανταποκρίτρια.

Τέλος, από την αιχμηρή κριτική της δημοσιογράφου, δεν ξέφυγε η διόλου τιμητική θέση της Ελλάδας, στο νούμερο 108, στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου: «Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρέσουν ιδιαίτερα τέτοιου είδους έρευνες. Και δεν της αρέσει ακόμη περισσότερο η κριτική δημοσιογραφία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέληξε στην όχι ιδιαίτερα τιμητική 108η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», σημειώνει με νόημα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες αναταράξεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί την διαλεύκανσή του. Κατηγορεί ξένες χώρες και επιτίθεται σε επικριτικούς δημοσιογράφους», σημειώνεται αρχικά στο δημοσίευμα, που υπογράφει η η Κάκη Μπαλή.

Η Ελλάδα έχει το «Watergate» της – μια σκανδαλώδη υπόθεση υποκλοπών που ήρθε στο φως πριν από ένα μήνα και έκτοτε κάνει πάταγο: Στις αρχές Αυγούστου 2022 έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, ήταν παραβιάστηκε από την ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ και είχε προσπαθήσει να μολύνει το smartphone του με το spyware Predator, αν και χωρίς επιτυχία. Για μήνες ήταν και ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης .

Τώρα ξεκινά η επίσημη διεκπεραίωση της υπόθεσης – αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί τη διαδικασία, αν δεν θέλει να την εμποδίσει. Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022 συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα επιτροπή της Βουλής για το θέμα, στην οποία εμφανίστηκε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος έκτοτε παραιτήθηκε.

Λάθος αλλά νόμιμο;

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προσκλήθηκαν τόσο ο Κοντολέων όσο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι δύο λέγεται ότι αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν να δώσουν καμία πληροφορία επειδή ήταν «εμπιστευτική».Το να μην απαντήσουν, να αποφύγουν, να υποβαθμίσουν φαινόταν το σύνθημα των δύο.

Με παρόμοιο ύφος εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Στη Βουλή στις 26 Αυγούστου 2022 παραδέχτηκε την επιχείρηση υποκλοπών σε βάρος του Ανδρουλάκη, αλλά στη συνέχεια έκανε λόγο για «νόμιμη», αν και «λάθος» ενέργεια. Ο ίδιος προσωπικά δεν ήξερε τίποτα για αυτό, αλλά ήθελε να παραδεχτεί «το λάθος».

Ευθύνεται το εξωτερικό;

Δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα της υπόθεσης: Γιατί κακοποιήθηκε καθόλου ο Ανδρουλάκης; Είναι ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης απειλή για την εθνική ασφάλεια;

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έρθουν οι απαντήσεις. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα ασχοληθεί σύντομα με την υπόθεση, αλλά τα πρώτα σημάδια δεν δείχνουν ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα. Μόνο οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Οι 157 βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) απείχαν. Η πολιτική σας βούληση για διαφωτισμό φαίνεται να είναι αδύναμη.

Αυτό φάνηκε ακόμη και πριν από την ψηφοφορία. Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε επανειλημμένα το χαρτί των ξένων χωρών και των «σκοτεινών δυνάμεων» που ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τον Μητσοτάκη. Αρχικά κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ανδρουλάκης παραβιάστηκε για τη συμμετοχή του σε επιτροπή ΕΕ-Κίνας. Αργότερα ότι η Ουκρανία και η Αρμενία είχαν ζητήσει υποκλοπές – κάτι που οι πρεσβευτές και των δύο χωρών στην Αθήνα αρνήθηκαν αμέσως κατηγορηματικά. Το ελληνικό κοινό εξέλαβε αυτές τις φήμες ως κακόγουστο αστείο.

Ήταν ο Πούτιν ή ο Ερντογάν;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τροφοδότησε τις φήμες. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 30 Αυγούστου 2022, τόνισε ότι «η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια σε εκείνες τις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά του». Πρόσθεσε ότι τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν κρύβουν ότι θέλουν μια διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα». Ωστόσο, δεν είπε ρητά ότι ο Πούτιν ή ο Ερντογάν ήταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός και επί μακρόν ηγέτης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επέμεινε στην πλήρη έρευνα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν επί του παρόντος να υποβαθμίσουν το θέμα. «Βεβαίως, η κατασκοπεία του Ανδρουλάκη δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα, καλύτερα να μιλήσουμε για το τέλος ρεύματος που προσφέρει η κυβέρνηση», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Άδωνις Γεωργιάδης, που είναι σχεδόν καθημερινός καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του pro. -Κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ.

Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η κατασκοπεία δημοσιογράφων φαίνεται να είναι ακόμη λιγότερο σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση. Πριν ακόμη αποκαλυφθεί η υποκλοπή του Ανδρουλάκη, ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατασκοπευόταν τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από το υποκλοπές spyware Predator στο κινητό του. Έκτοτε η ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι ο δημοσιογράφος υποκλίθηκε, αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Predator. Ο δημοσιογράφος περιμένει ακόμη εξηγήσεις για το γιατί τον Κουκάκη τον τσάκωσαν. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για την υπόθεση.

Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφέρεται πλέον για την κατασκοπεία δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Την επόμενη Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου 2022) ο Κουκάκης έχει προσκληθεί σε ακρόαση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της ΠΕΓΑ.

Όποιος ασκεί κριτική κάνει λάθος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρέσκεται ιδιαίτερα σε τέτοιες έρευνες. Και της αρέσει ακόμη λιγότερο η κριτική δημοσιογραφία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέλαβε την άδοξη 108η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Αυτή τη στιγμή, είναι πρωτίστως οι ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ που υποφέρουν. Όταν οι New York Times δημοσίευσαν ένα επικριτικό σχόλιο του Alexander Klapp για την υπόθεση των υποκλοπών στις 22 Αυγούστου 2022, υπήρξε πραγματικός πόλεμος εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων στα κοινωνικά, ψηφιακά και αναλογικά μέσα ενημέρωσης που ήταν πιστά στην κυβέρνηση.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Ακόμη χειρότερες ήταν οι επιθέσεις στην ανταποκρίτρια του Politico στην Ελλάδα, Νεκταρία Σταμούλη. Δεν είχε γράψει κανένα σχόλιο, δημοσιεύοντας απλώς το περιεχόμενο μιας επιστολής απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία το στέλεχος της Αθήνας ισχυριζόταν πρακτικά ότι τα ΜΜΕ δεν αναφέρουν αντικειμενικά την υπόθεση των υποκλοπών, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε επιτιθέμενος ονομαστικά στον δημοσιογράφο. Οι αναφορές της είναι «ανακριβείς, παραπλανητικές και προκατειλημμένες», σύμφωνα με τον Οικονόμου, επειδή είναι «γνωστή για τους δεσμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μέχρι στιγμής, «κύκλοι κοντά στην κυβέρνηση» δεν τόλμησαν να επιτεθούν μόνο στην Washington Post – αν και αυτό το έντυπο ήταν που έγραψε για έναν «ελληνικό Watergate».

Exit mobile version