Εκδήλωση στο King’s College για τις υποκλοπές στην Ελλάδα (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο King’s College για τις υποκλοπές στην Ελλάδα (video)

SHARE THIS

Καθώς οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλησιάζουν, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με ανεπίλυτες περιπτώσεις παράνομης χρήσης spyware από κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η εξέχουσα περίπτωση του σκανδάλου «Predatorgate» της Ελλάδας, που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, συμπυκνώνει αυτές τις ανησυχίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έφερε στο φως την απόπειρα υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών του, αναδεικνύοντες τις κρατικές ευθύνες σχετικά με την προσπάθεια αυτή. Μπροστά στις ανεπαρκείς απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις νομικές ασάφειες γύρω από τη χρήση spyware σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιμακούμενη απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου;

Αυτή η ανησυχητική τάση της λαθραίας παρακολούθησης όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, αλλά υπονομεύει επίσης την ίδια την ουσία της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους είναι εμφανής, με κάθε αποκάλυψη παράνομης παρακολούθησης να πλήττει περαιτέρω τον δημοκρατικό ιστό. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των προηγμένων τεχνολογιών επιτήρησης έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις νομοθετικές προβλέψεις, πατώντας στα υπάρχοντα κενά όσον αφορά τη νομική προστασία έναντι τέτοιων πρακτικών.

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, η επείγουσα ανάγκη για τη διαμόρφωση ισχυρών θεσμικών εγγυήσεων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Αυτή η συζήτηση στο πάνελ, με τους ευρωβουλευτές Πέτρο Κόκκαλη (Greens) και Sophie in ‘t Veld (Renew Europe), μαζί με τους ακαδημαϊκούς Δρ. Νίκο Ερινάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Δρ. Γεώργιο Σαμαρά (King’s College του Λονδίνου), είχε στόχο να εμβαθύνει στο πολυπλοκότητα αυτού του καίριου ζητήματος.

Τη συζήτηση διήυθυνε ο καθηγητής Mark Pennington.

Πάνελ συζήτησης:

Ο καθηγητής Mark Pennington διδάσκει Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Πολιτική στο Τμήμα Πολιτικής Οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2012 και ήταν επικεφαλής του Τμήματος μεταξύ 2016 και 2020. Πριν από την ένταξή του στο King’s δίδαξε για 12 χρόνια στη Σχολή Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Queen Mary. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το London School of Economics and Political Science. Διευθύνει το Κέντρο για τη Μελέτη της Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας

Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι Έλληνας πολιτικός και ευρωβουλευτής. Γεννημένος στην Αθήνα και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Κόκκαλης έχει ένα υπόβαθρο στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλεγμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ο Κόκκαλης επικεντρώνεται στην οικονομική ανάπτυξη, την εμπορική πολιτική, τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Sophie in ‘t Veld είναι μια Ολλανδή πολιτικός με το κόμμα Volt, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει το Ολλανδικό D66. Αρχικά εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004 εκπροσωπώντας το D66, επανεξελέγη το 2009, το 2014 και το 2019. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των εκλογών, υπηρέτησε ως η κορυφαία υποψήφια για το κόμμα της και ανέλαβε ηγεσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πρώτη της εκλογή. Το 2023, είναι ενταγμένη στο Volt.

Ο Δρ Νίκος Ερινάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Απέκτησε το διδακτορικό του. στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στο ΟΠΑ, στη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία στο Warwick, καθώς και στη Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών στο LSE. Κατέχει επίσης τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο ΕΝΑ.

Ο Δρ Γεώργιος Σαμαράς είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο International School for Government and Policy Institute, του King’s College του Λονδίνου. Απέκτησε διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες το 2022 και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Πολιτική το 2018 από το King’s College του Λονδίνου, μετά τις προπτυχιακές σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2014.

Exit mobile version