Εξηγήσεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα – Έκθετος ο Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα – Έκθετος ο Μητσοτάκης

SHARE THIS

«Παρότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από το οργανωμένο έγκλημα, οι σχέσεις τους με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία.»

Η αργοπορία των ελληνικών αρχών όσον αφορά τη διαλεύκανση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, έχει προκαλέσει την αναρώτηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, για το που ακριβώς βρίσκονται οι έρευνες και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έχει κρατήσει την υπόσχεσή του για γρήγορη εξιχνίαση.

Αύριο, θα έχουν περάσει έξι μήνες από τη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ, Γιώργου Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός από πυρά έξω από το σπίτι του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη δε γνωρίζουμε την ταυτότητα των δραστών.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζητούν λοιπόν, από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν την υπόσχεσή τους και να δώσουν προτεραιότητα στην υπόθεση, αλλά και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσουν στη γρήγορη εξιχνίασή της, χάριν φυσικά και της ασφάλειας των υπολοίπων Ελλήνων δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «εγγυηθεί» ότι η έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ θα ήταν «απόλυτη προτεραιότητα» για την ελληνική αστυνομία. Όπως φαίνεται όμως, έχει αθετήσει την «υπόσχεσή» του, αφού ακόμη η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει οποιονδήποτε ύποπτο δράστη ή υποκινητή, παρότι το στυγερό έγκλημα πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι και σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πρόσφατα το Star, όπου εργαζόταν ο Καραϊβάζ, η έρευνα μπορεί να συνεχιστεί για “πολλούς μήνες” επειδή οι αρχές πρέπει να αναλύσουν δύο καταλόγους υπόπτων, 30 δηλώσεις και 150 βίντεο.

Βέβαια, ο Μητσοτάκης, με κάποια αργοπορία, τοποθετήθηκε για τη δολοφονία Καραϊβάζ, ενώ παράλληλα κάλεσε τον τότε Υπουργό ΠροΠο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να φτάσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος γρήγορα. Ο τότε υπουργός είχε υπ0οσχεθεί ότι «η έρευνα [θα] επιταχυνθεί μέχρις ότου φτάσει το στόχο της».

Ελάχιστες οι επίσημες πληροφορίες

Από τότε όμως… σιγή. Η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο ΠροΠο έχουν παράσχει ελάχιστες επίσημες πληροφορίες όσον αφορά την υπόθεση. Τον Ιούλιο, μάλιστα, η αστυνομία κατάφερε να αποκτήσει αποδεικτικά στοιχεία και υλικό κάμερας ασφαλείας σχετικά με πιθανούς δράστες, αλλά δεν αποκάλυψε ούτε την ταυτότητά τους ούτε όμως ανέφερε αν κάποιο από τα πρόσωπα αυτά ήταν υπό έρευνα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 είπε ότι οι αρχές έχουν περισσότερα από 100 βίντεο, δηλώσεις, τηλεφωνικά αρχεία και άλλα στοιχεία.

Άξιο αναφοράς είναι πως ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της έρευνας και την επιθυμία των αρχών να αποκαλύψουν αυτούς που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η RSF εξέφρασε επίσης ανοιχτά τις ανησυχίες της σε επιστολή της προς τον Ελληνικό Υπουργό Εσωτερικών στην αρχή του Αυγούστου, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Οι σχέσεις των δημοσιογράφων με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία

«Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να διαθέσει όλους τους διαθέσιμους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η έρευνα», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου των «ΔΧΣ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Παβόλ Σάλαϊ, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση. Η λύση της υπόθεσης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων».

Η υπόθεση αυτή έχει επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια των μέτρων, που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ενώ συνεχίζουν, πως παρότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από το οργανωμένο έγκλημα, οι σχέσεις τους με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία.

Ακόμη, αναφέρουν πως όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε το σχέδιο για τη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Κώστα Βαξάνη στα τέλη Απριλίου, οι «ΔΧΣ» προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ΜΜΕ και της αστυνομίας, από την οποία εξαρτάται η προστασία τους.

Η κυβέρνηση όμως φάνηκε να κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε νομοθεσία, για αλλαγή του αρ.191 του ΠΚ για την επέκταση του ορισμού fake news. Το κείμενο, που επικρίθηκε από την Ένωση Εκδοτών Ελλάδας, σχεδιάζει να επεκτείνει το αδίκημα της διάδοσης fake news σε οποιαδήποτε πληροφορία που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στο κοινό ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικές με το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, οι ΔΧΣ υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2021, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020.

Exit mobile version