Γάμος ομοφύλων: Γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο;
EUROKINISSI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάμος ομοφύλων: Γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο;

SHARE THIS

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια και εξηγεί τους εννέα λόγους που λέει «όχι» στον πολιτικό γάμο των ομοφύλων.

Η απόφαση του ΚΚΕ ελήφθη αφού συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να αξιολογήσει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό πλαίσιο, απόφαση του ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την άποψη που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

«Ο πρώτος βασικός λόγος άρνησης του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, που κατοχυρώνει την κοινή γονική μέριμνα, είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» επισημαίνεται στην απόφαση του ΚΚΕ.

Στο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος γίνεται αναφορά στη θέση της γυναίκας διαχρονικά, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

«Από τη δουλοκτητική κοινωνία μέχρι και τον καπιταλισμό, η κοινωνική θέση της γυναίκας περιορίστηκε στον ρόλο της συζύγου, μόνο για να κάνει παιδιά και να τα φροντίζει, να ασχολείται με τις στενά οικογενειακές εργασίες κι όχι με την ευρύτερη κοινωνική εργασία. Πρόκειται για την υποταγή της γυναίκας στον άνδρα για χιλιάδες χρόνια (ζήτημα που αφορούσε και την εκμεταλλεύτρια τάξη εξουσίας ή τον ελεύθερο ατομικό παραγωγό). Βέβαια, και η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία αναπαράγει τη γυναικεία ανισοτιμία με σύγχρονες μορφές» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Από το ΚΚΕ προσθέτουν ακόμη: «Στον καπιταλισμό, με τη μαζική ένταξη των γυναικών στη μισθωτή εργασία ή στην αυτοαπασχόληση, που αντικειμενικά επέφερε τη σχετική οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας από τα ανδρικά μέλη της οικογένειας (πατέρας, αδερφός, σύζυγος), με τον αντίστοιχο νομικό εκσυγχρονισμό, εξελίχθηκε και το κοινωνικό περιεχόμενο της μητρότητας, αλλά και της πατρότητας: Η μητρότητα ως κύριος κοινωνικός ρόλος της γυναίκας υποχωρούσε, ενώ αναβαθμιζόταν η πατρική ευθύνη, ιδιαίτερα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης».

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί κατοχυρώνει γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου, οδηγεί στον αποκλεισμό είτε της μητρότητας, είτε της πατρότητας. Θεσμοθετεί τη διπλή γονική μητρότητα ή διπλή γονική πατρότητα αντίστοιχα. Η έννοια της διπλής ομόφυλης γονεϊκότητας στην ουσία αποκόπτει την έννοια της γονικής ευθύνης από την αντικειμενική κοινωνική και βιολογική βάση της. Γι΄ αυτό άλλωστε το 2015 το ΚΚΕ άσκησε κριτική, ενστάσεις και καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, προβλέποντας ότι θα αποτελούσε προθάλαμο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία» επισημαίνεται στην απόφαση του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος επιχειρούν να διευκρινίσουν ότι «η άρνηση του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός και της καθεμιάς, με τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία ή αμφιφυλοφιλία ως έκφραση της σεξουαλικότητας. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι το ΚΚΕ έχει κάνει νομοθετικές προτάσεις και έχει αναπτύξει πολιτικές δράσεις, προκειμένου να καταργηθεί οποιασδήποτε μορφής απομόνωση, καταδικάζοντας κάθε μορφή ρατσισμού απέναντι σε ανθρώπους ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού».

Από το ΚΚΕ υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν δυνάμεις που παρερμηνεύουν τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και στο όνομα του «ατομικού δικαιωματισμού» συσκοτίζουν τη σχέση ατομικού – κοινωνικού δικαιώματος, αρνούνται το κοινωνικό περιεχόμενο κάθε ατομικού δικαιώματος.

Exit mobile version