Η τραγική εικόνα της πυροσβεστικής: Οι ευθύνες Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη  
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τραγική εικόνα της πυροσβεστικής: Οι ευθύνες Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη  

SHARE THIS

Η εικόνα της πυροσβεστικής είναι αποκαρδιωτική. «Γερασμένος» στόλος, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ελλιπέστατη προστασία για την αντιπυρική περίοδο.

Το σχέδιο Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη για την αντιπυρική προστασία της χώρας, το οποίο παρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου με τυμπανοκρουσίες, αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό.

Μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του πάνω από 950.000 στρέμματα καμένης γης, με ανυπολόγιστες καταστροφές για το περιβάλλον και τη φύση, αλλά και την περιουσίων των πληγέντων. Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα για την πυροσβεστική; Ποιες είναι οι τεράστιες αδυναμίες τις οποίες τόνιζαν ότι είχαν αντιμετωπίσει οι κκ. Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης;

«Γερασμένος» στόλος, υποστελεχωμένες υπηρεσίες

Η εικόνα της πυροσβεστικής είναι αποκαρδιωτική. Ειδικά όταν προέκυψε η σύγκριση και με τις ξένες δυνάμεις που ήρθαν στη χώρα για να συνδράμουν σε Εύβοια και Πελοπόννησο, η εικόνα ήταν πλέον σοκαριστική.

«Γερασμένα» οχήματα και εναέρια μέσα, μεγάλοι σε ηλικία πυροσβέστες, μέσο όρο τα 45 έτη, και υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Μια μεγάλη «τρύπα» 4.000 πυροσβεστών τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει για να ενισχύει το σώμα, ενώ μόλις 10-15% των οχημάτων δεν ξεπερνούσε τα 10 έτη κατασκευής. Με μια τέτοια εικόνα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί το πυροσβεστικό σώμα στις αυξημένες ανάγκες και τα πολλά, παράλληλα μέτωπα, με τη στήριξη από τους κατοίκους και εθελοντές και τους ηρωικούς πηχυαίους τίτλος για το σθένος των πυροσβεστών να μην αρκεί για να σβήσουν οι πυρκαγιές.

«Όσο ανεβαίνουν οι ώρες εργασίες, τόσο περισσότερα προβλήματα εμφανίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Και λόγω παλαιότητας και πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν τα οχήματα βγάζουν συνέχεια βλάβες από τις πρώτες κιόλας φωτιές της σεζόν και ουσιαστικά τίθενται εκτός λειτουργίας και-ουσιαστικά-σε αχρηστία» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος στις 25 Μαΐου, προειδοποιώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για αυτά που θα ερχόντουσαν.

Ελλιπέστατη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, με προβλήματα στους καθαρισμούς εκτάσεων από ξερά κλαδιά στα δάση λόγω καθυστερημένης και μειωμένης χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ανεβάζοντας το κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα δασαρχεία είχαν εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 17,7 εκατ. ευρώ για αντιπυρικά έργα, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο απάντησε με 1.7 εκατ. ευρώ, που προφανώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στις 25 Μαΐου, είχε τονίσει ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι». Γνώριζε δηλαδή την τραγική κατάσταση, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Συνεχής αποψίλωση του σώματος δασολόγων

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, από τα 1.200 μέλη της Ένωσης δεν έχουν μείνει ούτε 500, ενώ αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και με τους δασοπόνους. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει συνεχής παρουσία δασολόγων στα δάση και κατά συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό έγινε το 2008 και στη συνέχεια όλα «πάγωσαν» λόγω των μνημονίων, με τους περίπου 50 επιτυχόντες της διαδικασίας είναι και οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν στην υπηρεσία.

Exit mobile version