Λόρενς Μπουν (ΟΟΣΑ): Να περιμένουμε περισσότερα lockdown παρά τα εμβόλια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λόρενς Μπουν (ΟΟΣΑ): Να περιμένουμε περισσότερα lockdown παρά τα εμβόλια

SHARE THIS

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2021 θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρά την ελπίδα που φέρνουν τα εμβόλια.

«Αυτή η δεκαετία κινδυνεύει να είναι χαμένη, με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, δυσμενείς μακροοικονομικούς δείκτες» σημείωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, με δηλώσεις της στoυς Financial Times, και τόνισε ότι το 2021 θα διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα, με τις συνέπειες των παρατεταμένων lockdown να είναι ισχυρές στην παγκόσμια οικονομία.

Η κα Μπουν υποστήριξε ακόμα ότι η συσσώρευση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους θα περιορίσει τον τραπεζικό δανεισμό, με πολλές κυβερνήσεις να υιοθετούν προσωρινά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για να ανταπεξέλθουν από τις συνέπειες της ύφεσης.

ΓΣΕΒΕΕ: Αναμένουμε χιλιάδες λουκέτα – Άμεση ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» χαρακτήρισε περιοστικές τις προθεσμίες για την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή και ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δισ. στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες.

Σχετικά με την παράταση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «Αντί να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, κλείνουμε την αγορά. Μια αγορά που έχασε την εορταστική περίοδο, χάνει και την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την Δευτέρα. Υπάρχει και το θέμα των επιταγών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ μίλησε ακόμα για «παλινωδίες» στο τρόπο ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου σχετικά με την εστίαση. «Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων» τόνισε, λέγοντας ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.

Exit mobile version