Μαρία Λεπενιώτη: Ο εφιάλτης των ναζί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Λεπενιώτη: Ο εφιάλτης των ναζί

SHARE THIS

Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η αεροπαγίτης που ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση.

Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Πέτυχε να διευθύνει μια ιστορική δίκη, ενώ κατά τη θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», αλλά και η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση με τον Κώστα Πλεύρη

Η κα Λεπενιώτη το 2011 επέβαλε ως πρόεδρος τριμελούς εφετείου φυλάκιση 6 μηνών στον Κ. Πλεύρη επειδή εξύβρισε λεσβία ως «ψυχανώμαλη». Με αφορμή τη σημερινή αοόφαση για τη ΧΑ, το Racist Crimes Watch φέρνει στην επικαιρότητα την υπόθεση, παρουσιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και τις αγορεύσεις των δικηγόρων του θύματος της εξύβρισης, Andrea Gilbert, Βασίλη Σωτηρόπουλο και Βασίλη Χειρδάρη.

Οι αγορεύεσεις των δικηγόρων της ενάγουσας Andrea Gilbert

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, είτε είναι ομοερωτικός, είτε ετεροφυλοφιλικός, είτε δημόσια δηλωμένος είτε κρυφός, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου. Ότι σκοπός του κατηγορούμενου στο επίδικο κείμενο δεν ήταν να διατυπώσει τις απόψεις του για τα ομοερωτικά άτομα, αλλά να θίξει και να προσβάλλει προσωπικά και ατομικά την τιμή της μηνύτριας επειδή είναι λεσβία. Ότι εάν ήθελε να πει την άποψή του για την ομοφυλοφιλία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει πιο ήπιες κι ευπρεπείς εκφράσεις. Επισήμανε επίσης ότι το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα δεν ποινικοποιεί κάθε σεξουαλική πράξη μεταξύ αρρένων, αλλά μόνο αυτές που γίνονται κατʼ εκμετάλλευση σχέσης εξάρτησης ή της ανηλικότητας. Συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση, ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου.
Ο Βασίλης Χειρδάρης τόνισε στην αγόρευσή του ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 2 παρ. 1 αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας και ότι κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος όλοι είμαστε ίσοι. Ότι ο κατηγορούμενος με τις επίμαχες δηλώσεις του προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση της εγκαλούσας, θέλοντας να θίξει αυτήν στον πυρήνα της προσωπικότητάς της. Ότι θα μπορούσε, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης να είχε χρησιμοποιήσει άλλες εκφράσεις, δεδομένου ότι είναι ένα πρόσωπο με πλούσιο λεξιλόγιο, με γνωστές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις. Ανέφερε το παράδειγμα ότι ακόμη και μία πόρνη όταν κάποιος την αποκαλέσει «πουτάνα» τελεί το αδίκημα της εξύβρισης. Συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση, ζήτησε την καταδίκη του κατηγορουμένου.

Οι εξευτελιστικοί ισχυρισμοί Πλεύρη και η δικαστική απόφαση

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του επικαλέστηκε συγγραφείς, ψυχιάτρους και ιατροδικαστές που υποστήριζαν ότι η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή. Ισχυρίστηκε ότι διαστρέφονται τα λεγόμενά του, καθώς δεν θέλησε να ζητήσει απαγορεύσεις για τις λεσβίες, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα να πράττουν ό,τι θέλουν. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την άποψη ότι έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει ψυχανώμαλα και διεστραμμένα τα ομοερωτικά άτομα κι ότι δεν εστράφη προσωπικά κατά της μηνύτριας, η οποία δήλωσε ότι τον αφήνει αδιάφορο ως πρόσωπο, αλλά κατά της ιδιότητάς της και μόνον.
Στη συνέχεια το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του κατηγορούμενου. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης επτά (7) μηνών και το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης (6) μηνών με τριετή αναστολή.

Exit mobile version