Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό

SHARE THIS

Εκπρόσωποι των τραπεζών αντιδρούν σε διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι μπαίνουν στο ίδιο καλάθι δημόσια και ιδιωτικά χρέη. Αντιρρήσεις και για τον σύντομο χρόνο μετά τον οποίο ο πτωχευμένος μπορεί να γίνει ξανά αξιόπιστος δανειολήπτης.
Σημαντικές ενστάσεις έχουν οι τράπεζες για τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Ενστάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν και επισήμως μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που λήγει την Πέμπτη.
Οι ενστάσεις δεν αφορούν το πνεύμα του νόμου, ο οποίος κινείται εντός του πλαισίου που ορίζουν σχετική κοινοτική οδηγία και η διεθνής πρακτική, αλλά επιμέρους ζητήματα –διαδικαστικά και μη– τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις ίδιες τις τράπεζες, να αυξήσουν τον ηθικό κίνδυνο και το κόστος δανεισμού για τους νέους, εν δυνάμει δανειολήπτες.
Το βασικότερο πρόβλημα φαίνεται να είναι η δυνατότητα υπαγωγής στην εξωδικαστική διαδικασία διευθέτησης οφειλών και των ενήμερων δανείων, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» (5-6/9), αλλά και των ήδη ρυθμισμένων δανείων.
Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνουν στο ίδιο καλάθι «δημόσιο και ιδιωτικό χρέος», που σημαίνει ότι μια μικρή οφειλή προς την εφορία, π.χ. των 2.000 ευρώ, μπορεί να «παγώσει» ένα δάνειο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης «παγώνει» η υποχρέωση πληρωμής των δόσεων.

Ζητούν εγγυήσεις

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι το διάστημα 2 μηνών που προβλέπεται για την «εκκαθάριση» της κάθε υπόθεσης δεν είναι μεγάλο ώστε να «αξιοποιηθεί» από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν διαφωνούν με αυτή την επιχειρηματολογία, ωστόσο εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες για τις ταχύτητες του Δημοσίου και την τήρηση του διμήνου και για τον λόγο αυτό αναμένεται να ζητήσουν εγγυήσεις. Εκτιμούν εξάλλου ότι ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Ενα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αφορά τη δεύτερη ευκαιρία. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο πτωχός, μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του, απαλλάσσεται από οποιοδήποτε κατάλοιπο χρέους και γίνεται επιλέξιμος για δανειοδότηση μετά από 3 χρόνια. Ωστόσο, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας μειώνει το διάστημα στο 1 έτος αν ο δανειολήπτης-πτωχευμένος έχει χάσει την 1η κατοικία του. Ομως σε πολλές περιπτώσεις -όπως έχει αποδειχθεί- η πρώτη κατοικία στα… χαρτιά είναι άλλη από την πραγματική.
Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έχουν κρατηθεί στο παρασκήνιο, αν και ο πρωθυπουργός έδωσε στίγμα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπογραμμίζοντας: «Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ισως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών».
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές της κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερους στην κατηγορία «ευάλωτοι», αλλά επικοινωνιακά οι τράπεζες, που κουβαλούν πολλές αμαρτίες, είναι χρήσιμες στο κυβερνητικό αφήγημα περί προστασίας των αδυνάτων.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version