
Ένας από τους βασικούς, κρίσιμους παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η αντιπολίτευση. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση που καθορίζει την ποιότητα του πολιτεύματος και της δημοκρατίας, επηρεάζει το ύφος και την ουσία του δημόσιου διαλόγου και θέτει τα όρια και τις προσδοκίες που μπορεί να έχει το εκλογικό σώμα από τα κόμματα.
Μέσα στο συγκρουσιακό περιβάλλον της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης, η αποτελεσματικότητα και η σοβαρότητα με την οποία ασκούν αντιπολίτευση τα κόμματα στη Βουλή, θέτει τα όρια και τη δράστη της κυβέρνησης. Από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μέχρι τη δημόσια παρουσία και τις τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών, τις προτάσεις εντός κι εκτός Βουλής, τις κινητοποιήσεις, τη συνολική παρουσία των κομμάτων, καθορίζονται πολλά και κυρίως το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το επόμενο έτος είναι έτος εκλογών (εκτός εάν προκύψουν πρόωρες εκλογές) και σε κάθε περίπτωση η απόδοση των κομμάτων θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στην επόμενη σύσταση της Βουλής.