Ανεπαρκής προστασία για τα θύματα βασανιστηρίων: Υποδοχή, αναγνώριση και πιστοποίηση στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ανεπαρκής προστασία για τα θύματα βασανιστηρίων: Υποδοχή, αναγνώριση και πιστοποίηση στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο

SHARE THIS

Η ΜΕΤΑδραση διαχρονικά οργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης στον τομέα της ταυτοποίησης και αναγνώρισης των θυμάτων βασανιστηρίων στα στελέχη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ΜΕΤΑδραση δημοσιοποιεί έκθεση με τίτλο «Θύματα Βασανιστηρίων: Από την ανίχνευση στην προστασία – Ιστορικό, πρακτικές και συστάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των θυμάτων βασανιστηρίων στην Ελλάδα». Τόσο η έκθεση όσο και η εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΕΤΑδραση εντάσσονται στις δράσεις συνηγορίας και ενημέρωσης του προγράμματος «Ελπίδα και Μνήμη: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Σκοπός αυτής τη έκθεσης δεν είναι μόνο να αναδείξει την προβληματική νομοθετική πρόβλεψη για την πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων μέσω δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρχουν ανεξάρτητες εξειδικευμένες και διεπιστημονικές ομάδες στις διαδικασίες αναγνώρισης και ταυτοποίησης της ευάλωτης ομάδας των θυμάτων βασανιστηρίων. Τέλος, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης  είναι ακατάλληλες για τον εντοπισμό πιθανών θυμάτων και αδυνατούν να παράσχουν ένα επαρκές πλαίσιο διαβίωσης και αποκατάστασής.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναφορές στη σχετική διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, στατιστικά στοιχεία και αναλυτική παρουσίαση θεσμών και πρακτικών που αφορούν την Ελλάδα, σύντομη επισκόπηση του τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά τις καταληκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας που είχε την ευθύνη της έρευνας, της μελέτης και της σύνταξης της έκθεσης.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ.

Η ΜΕΤΑδραση αποτελεί τον μοναδικό φορέα που από το 2011 αναγνωρίζει και πιστοποιεί θύματα βασανιστηρίων μέσω διαδικασίας που βασίζεται και καθοδηγείται από τις αρχές του «Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης». Το 2013, με την έναρξη της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ένα σημαντικό βήμα στη χώρα μας, για πρώτη φορά εντάχθηκε επισήμως στο σύστημα η ΜΕΤAδραση ως εξειδικευμένος φορέας παραπομπής θυμάτων βασανιστηρίων.

Ένας βασικός ρόλος των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών είναι και η ενδυνάμωση και υποστήριξη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο που έχουν αναλάβει. Η ΜΕΤΑδραση διαχρονικά οργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης στον τομέα της ταυτοποίησης και αναγνώρισης των θυμάτων βασανιστηρίων στα στελέχη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελπίδα και Μνήμη» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια με αριθμό συμμετεχόντων που έφτασε τα 229 άτομα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό προερχόταν από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσίας Ασύλου. Επίσης εκπαιδεύτηκαν στελέχη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό προκειμένου να ενισχυθεί και η δική τους τεχνογνωσία.

Οι επιμορφώσεις αυτές θα έπρεπε να είναι ετήσιες με βασικό στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας προκειμένου τα στελέχη να μπορούν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται με σωστό τρόπο τις πιο  προφανείς περιπτώσεις θυμάτων βασανιστηρίων και να παραπέμπουν στη ΜΕΤΑδραση μόνο τις πιο περίπλοκες υποθέσεις.

«Είναι ελάχιστα γνωστό ότι παρότι διανύουμε τον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που υπόκεινται σε φρικτά βασανιστήρια και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ευχή όλων μας είναι να γίνει εφικτή η άμεση αναγνώρισή τους από τα σύνορα, η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προστασίας τους» δηλώνει η Κατερίνα Downward, Υπεύθυνη Συντονισμού του προγράμματος «Ελπίδα και Μνήμη».

Exit mobile version