Οι παράνομες φυλακές και τα βασανιστήρια προσφύγων στη Λιβύη με υπογραφή της ΕΕ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Οι παράνομες φυλακές και τα βασανιστήρια προσφύγων στη Λιβύη με υπογραφή της ΕΕ

SHARE THIS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί επχιειρήσεις σύλληψεις μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη προκειμένου να μην φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Outlaw Ocean Project.

Η ΜΚΟ σημειώνει ότι οι λιβυκές αρχές και η ακτοφυλακή της χώρας αποτελούν το τελευταίο, βίαιο ανάχωμα στο δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι των ανθρώπων προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόσφυγες και μετανάστες εμποδίζονται, συλλαμβάνονται και στέλνονται για κράτηση στη φυλακή Αλ Μαμπάνι όπου υφίστανται ξυλοδαρμούς, βασανισμούς και βιασμούς, ακόμη και εκτελέσεις.

Στην έρευνα της οργάνωσης τονίζεται ότι στη Λιβύη έχουν δημιουργηθεί πολλές τέτοιες φυλακές, ενώ υπογραμμίζεται ότι δίκτυα διακινητών δωροδοκούν τους φύλακες για να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες, να επιχειρήσουν ξανά να φύγουν για την Ευρώπη και να συλληφθούν εκ νέου, υπομένοντας για ακόμη μια φορά τα πάνδεινα.  Ολόκληρη η έρευνα αποτελεί ένα δριμύ κατηγορητήριο κατά της ΕΕ, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια εμποδίζει με κάθε τρόπο την μετανάστευση από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Απεικόνιση των φυλακών Αλ Μαμπάνι όπου φυλακίζονται, στοιβάζονται και βασανίζονται μετανάστες και πρόσφυγες εν γνώσει της ΕΕ.

Οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευνοούνται από τους νόμους της Λιβύης που προβλέπουν τη δυνατότητα της επ’ αόριστον κράτησης όλων των αλλοδαπών, δίχως να τους χορηγείται καμία δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο. Ο ρόλος των Βρυξελλών και των πολιτικών ηγετών της Ένωσης σε αυτή τη διαδικασία είναι σκοτεινός, καθώς από το 2015 η ΕΕ έχει δημιουργήσει το Ταμείο για την Αφρική (Emergency Trust Fund), μέσα από το οποίο έχουν δαπανηθεί περίπου τα 6 δισ. ευρώ για να αυστηροποιήσουν τα κράτη της Αφρικής τους κανόνες μετανάστευσης, επί της ουσίας δηλαδή να κρατούν τους μετανάστες και πρόσφυγες στα εδάφη τους για να μην φτάσουν στην ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, είναι ο εκσυγχρονισμός της λιβυκής ακτοφυλακής με δαπάνες των Βρυξελλών.

Πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις σκοπεύουν να κάνουν διάβημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, με αρκετούς ευρωβουλευτές να αναμένεται να αναδείξουν το ζήτημα των παράνομων φυλακών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα.

Exit mobile version