Διαμαρτυρία στη Δανία κατά της απέλασης Σύρων προσφύγων
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Διαμαρτυρία στη Δανία κατά της απέλασης Σύρων προσφύγων

SHARE THIS

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές στην ΕΕ, έχοντας δεχτεί κριτική από ΜΚΟ, αναλυτές, νομικούς και ακαδημαϊκούς.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να απελάσει Σύρους πρόσφυγες που προέρχονται από την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ένας 24χρονος Δανός φοιτητής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μου στους Σύρους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τη «Συριακή Εκστρατεία», η οποία σημειώνει πως είναι «ένα ανοιχτό,παγκόσμιο κίνημα που στέκεται υπέρ μιας ελεύθερης και ειρηνικής Συρίας», πραγματοποιήθηκαν πολλές άλλες διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις της Δανίας.

Σύροι προσφεύγουν κατά των απελάσεων

Στη διαδήλωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης μίλησαν αρκετοί Σύροι στους οποίους ανακλήθηκε η άδεια παραμονής τους. Η Tulip Bashour, 21χρονη φοιτήτρια, δήλωσε ότι «σημαίνει πολλά για μένα το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στέκονται στο πλευρό μας και είναι ενάντια σε αυτόν σε αυτές τις πολιτικές διακρίσεων», προσθέτοντας ότι «για εμάς δεν είναι ασφαλές να επιστρέψει στη Συρία».

Την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη Σύρια φοιτήτρια στη Δανία δήλωσε σε δημοσιογράφο της DW ότι ένιωσε «βαθιά θλίψη» όταν έλαβε επιστολή από τη δανική κυβέρνηση. Η Aya Abo Daher δήλωσε ότι στην επιστολή οι κυβερνητικές αρχές υπογράμμιζαν ότι η άδεια παραμονής της θα ανακληθεί και πως πρέπει να γυρίσει πίσω στη χώρα καταγωγής. «Είναι μια δραματική κατάσταση για πολλούς από εμάς που αναζητούμε ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο μακριά από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Πάνω από 189 πρόσφυγες επηρεάζονται από την απόφαση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Δανίας άρχισε να εξετάζει τις περιπτώσεις Σύρων που προέρχονται από περιοχές γύρω από τη Δαμασκό το περασμένο καλοκαίρι, Τότε η πολιτική ηγεσία ανέφερε ως δικαιολογία ότι επειδή η περιοχή ελεγχόταν από την κυβέρνηση τουΜπασάρ αλ Άσαντ, «η τρέχουσα κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοια που να δικαιολογεί άδειες παραμονής, παράταση της άδειας παραμονής ή απόδοση καθεστώτος ασύλου».

Συγκεντρωμένοι διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο στη Κοπενγχάγη

Έκτοτε, σύμφωνα με το AFP, ανακλήθηκαν οι άδειες διαμονής σε περισσότερους από 189 Σύρους. Και την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και πάλι ότι οι Σύροι από την περιοχή αυτή θα πρέπει να επιστρέψουν στη Δαμασκό. Ορισμένοι από τους θιγόμενους Σύριους – εκείνοι στους οποίους είχε χορηγηθεί μόνο προσωρινή άδεια παραμονής – έχουν τοποθετηθεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απέλασής τους.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας αναφέρει ότι περίπου 35.500 Σύροι ζουν σήμερα στη Δανία – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα από την έναρξη του πολέμου στην πατρίδα τους το 2011 και μετά.

Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων: «Ανεύθυνη απόφαση»

Το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων (DRC) εξέφρασε την αποδοκιμασία του για την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τμήματα της Συρίας ασφαλή, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανεύθυνη». Η Charlotte Slente, γενική γραμματέας του DRC, δήλωσε ότι «αν και ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ούτε έχει ξεχαστεί, οι δανικές αρχές πιστεύουν ότι οι συνθήκες στη Δαμασκό είναι τόσο καλές που οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν τώρα να επιστρέψουν εκεί».

Η Slente πρόσθεσε ότι οι Σύριοι που θα επιστρέψουν θα αντιμετωπίσουν «τον κίνδυνο σοβαρών επιθέσεων και διώξεων» και ότι «το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μάχες στη Δαμασκό δεν καθιστά την πόλη ασφαλές μέρος για την επιστροφή των προσφύγων».

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές στην ΕE, έχοντας δεχτεί κριτική από ΜΚΟ, αναλυτές, νομικούς και ακαδημαϊκούς. Από τότε που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν ανέλαβε την εξουσία το 2019, έχει προωθήσει όλο και πιο σκληρές πολιτικές ασύλου. Η κυβέρνηση προσφέρει οικονομική στήριξη στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη Δανία και προσπαθούν να αποτρέψουν τους αιτούντες άσυλο από το να επιχειρήσουν να ζητήσουν προστασία στη Δανία εξ αρχής.

Η 43χρονη πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρισκεν έχει επανειλημμένως δηλώσει από το 2019 που βρίσκεται στη διακυβέρνηση ότι στόχος είναι να μηδενιστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη χώρα, πολιτική που φαίνεται να την προχωρά μεθοδικά.

Exit mobile version