
#RosaHistory: Όταν το καναδικό κράτος επιχειρούσε να εξαφανίσει τις ιθαγενικές κοινότητες του Κεμπέκ
Στις 11 Ιουνίου 1981 η κυβέρνηση του Καναδά απέκλεισε τις ιθαγενικές κοινότητες από την αλιεία σολομού, ωστόσο ο βασικός λόγος ήταν η επιτάχυνση της εξόρυξης πετρελαίου στη γη τους.
-
14.06.2022 Newsroom
Στις 11 Ιουνίου 1981 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο βίαιες επιδρομές της αστυνομίας του Κεμπέκ στο καταφύγιο Listuguj των ιθαγενικών κοινοτήτων Miꞌgmaq. Οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο καταφύγιο, ενώ 35 βάρκες με θηροφύλακες βγήκαν στην ξηρά για να αποτρέψουν τους Mi’gmaq από το μέσο βιοπορισμού τους, το ψάρεμα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδρομής η αστυνομία κατέσχεσε 100 δίχτυα αλιείας, συνέλαβε εννέα άτομα και κατηγορήθηκε ότι ξυλοκόπησε βάναυσα άλλους, όπως τον ψαρά Randy Morrison, ο οποίος προσπαθούσε να απομακρυνθεί, με μια ομάδα να τον αρπάζει, να τον χτυπά με γκλομπ και να του περνά στη συνέχεια χειροπέδες. Στις 20 Ιουνίου, η αστυνομία επανήλθε στην περιοχή, απωθώντας το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Η κυβέρνηση του Καναδά απέκλεισε τις ιθαγενικές κοινότητες από την αλιεία σολομού, ωστόσο ο βασικός λόγος ήταν η επιτάχυνση της εξόρυξης πετρελαίου σε γη ιθαγενών. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν εκείνη την εποχή ότι οι αστυνομικές επιδρομές αποσκοπούσαν επίσης στον πλήρη έλεγχο της διοικητικής αυτονομίας του Κεμπέκ υπό το φόβο ενός πιθανού κινήματος ανεξαρτησίας.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μετά τις επιδρομές, με δύο ιθαγενείς να πυροβολούνται από την αστυνομία και ένα άλλο καταφύγιο να δέχεται επιδρομή από όχλο Καναδών εθνικιστών που κατέστρεψαν περιουσίες ιθαγενών.
Η δεύτερη επιδρομή κινηματογραφήθηκαν και προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ-ορόσημο για τους Miꞌgmaq, το «Incident at Restigouche», από την ιθαγενή σκηνοθέτη Alanis Obomsawin.