«Είμαστε η Μπάγερν, εσείς δεν είστε»: Τα μέλη της Μπάγερν Μονάχου δεν θέλουν ανανέωση της συμφωνίας με το Κατάρ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Είμαστε η Μπάγερν, εσείς δεν είστε»: Τα μέλη της Μπάγερν Μονάχου δεν θέλουν ανανέωση της συμφωνίας με το Κατάρ

SHARE THIS

Με το Κατάρ να ετοιμάζεται για το Μουντιάλ τον προσεχή Νοέμβριο, την συνέλευση για την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας με το εμιράτο μετά το 2023 να πλησιάζει και τον έλεγχο της UEFA για τις χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές ομάδες να κορυφώνεται, οι εντάσεις στους κόλπους των Βαυαρών δεν αναμένεται να μειωθούν.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2021 η γενική συνέλευση της Μπάγερν Μονάχου έληξε μέσα ένα κλίμα συγκρούσεων και έντασης, με 800 μέλη να γιουχάρουν τον πρόεδρο της ομάδας Χέρμπερτ Χάινερ και τον εκτελεστικό διευθυντή και άλλοτε εμβληματικό πορτιέρο της ομάδας Όλιβερ Καν. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

«Είμαστε η Μπάγερν, εσείς δεν είστε»

Η Μπάγερν Μονάχου απολάμβανε μια περίοδο με σημαντικές επιτυχίες στην Μπουντεσλίγκα και το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο την τελευταία δεκαετία ένα μείζον εξωγηπεδικό θέμα έχει φέρει σε σύγκρουση διοίκηση και μέλη: Η σχέση της ομάδας με το Κατάρ.

Το 2010, ένα μήνα αφότου το Κατάρ ανέλαβε από τη FIFA τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022, η ομάδα της Μπάγερν ταξίδεψε στη Ντόχα στο πλαίσιο μια μίνι προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου μισού της σεζόν. Επισήμως η διοίκηση υπογράμμισε ότι πρόκειται για καθαρά «ποδοσφαιρική» απόφαση, δικαιολογώντας και την επιλογή της να επισκέπτεται την ακαδημία Aspire τα επόμενα χρόνια. Σταδιακά, μέσα σε αυτά τα χρόνια, η κριτική απέναντι στην ηγεσία του εμιράτου και στη διοργανώτρια αρχή για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγγελίες για πολλούς θανάτους ανασφάλιστων εργαζόμενων άρχισε να φουντώνει, με την παρουσία της ομάδας του Μονάχου στη Ντόχα να αποτελεί πλέον εστία έντασης και διαξιφισμών εντός των συνδέσμων και των οργανωμένων μελών.

Πολλοί οπαδοί και φίλοι της ομάδας άρχισαν να εκφράζουν δημοσίως τον αποτροπιασμό τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα του Περσικού Κόλπου, απαιτώντας από την ομάδα τους να σταματήσει να έχει οποιαδήποτε σχέση. Στη Γερμανία, όπου ο κανόνας του 50+1 στις ποδοσφαιρικές ομάδες κυριαρχεί, τέτοια ζητήματα λύνονται μόνο από συλλογικές διαδικασίες. Ο κανόνας αυτός διασφαλίζει ότι η φωνή των μελών ακούγεται και ότι ο σύλλογος δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην των μελών, μια πρακτική που ξεκίνησε στη βάση του εθιμικού δικαίου και στο βάθος των χρόνων ενσωματώθηκε στην ομοσπονδιακή νομοθεσία της Γερμανίας.

«Είμαστε η Μπάγερν, εσείς δεν είστε» φώναζαν πολλά μέλη στις φλογερές συνεδριάσεις, απαιτώντας λογοδοσία και διαφάνεια από την πλευρά της διοίκησης. Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις, η διοίκηση των Βαυαρών γνώριζε ότι έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της πλειοψηφίας. Δεδομένου ότι με βάση των κανόνα του 50+1 όλα τα θέματα πρέπει να τίθενται προς έγκριση από τη συνέλευση των μελών, οι Χάντερ και Καν έπρεπε να αποκαλύψουν ολόκληρο το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ.

Από το 2010 οι σχέσεις μεταξύ της γερμανικής διοίκησης και του Κατάρ είχαν αρχίσει να ενισχύονται, εξέλιξη που αποτυπώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, όταν η Μπάγερν ανακοίνωσε συμφωνία με την Qatar Airways, που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο Hamad στη Ντόχα. Ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε δήλωσε τότε, αμέσως μετά τις υπογραφές, ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα στην στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης της ομάδας». Ο πρώην πρόεδρος της ομάδας είχε προσθέσει ακόμη ότι στο πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας η Μπάγερν θα αναλάμβανε από κοινού με το Κατάρ «προγράμματα για την ενίσχυση του διαλόγου πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα».

Παρότι η συμφωνία δεν έδωσε ευθέως στο Κατάρ τμήμα από το μετοχικό πακέτο της Μπάγερν, εμμέσως το εμιράτο είχε ήδη μπει στο σχήμα. Η Adidas, η Allianz και η Audi κατέχουν το 8.33% του μετοχικού πακέτου της ομάδας, με την Audi να ανήκει στη Volkswagen η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από το Κατάρ σε ποσοστό 15%.  Η συμφωνία με το διεθνές αεροδρόμιο Hamad το 2016 έφερε στην φανέλα της ομάδας τον χορηγό, ενώ από το 2018 η Qatar Airways προχώρησε σε πενταετή συμφωνία ύψους 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τι συνέβη τον Νοέμβριο του 2021;

Στη γενική συνέλευση του Νοεμβρίου 2021 κορυφώθηκε και εκφράστηκε για πρώτη φορά δημοσίως η ένταση στους κόλπους των μελών της ομάδας. Ο θυμός για τη συμφωνία με τους Καταριανούς υπήρχε από τη πρώτη στιγμή, αλλά ποτέ δεν είχε εκφραστεί δημοσίως. Σε εκείνο το παιχνίδι με την Φράιμπουγκ στις 6 Νοεμβρίου για το γερμανικό πρωτάθλημα, στην κερκίδα των οργανωμένων ανέβηκε ένα γιγαντιαίο πανό που απεικόνιζε τον πρόεδρο Χάινερ να κρατά ένα t-shirt γεμάτο αίματα και τον Όλιβερ Καν μια τσάντα όπου ξεχείλιζαν χαρτονομίσματα δολαρίων. «Για τα χρήματα, ξεπλένουμε τα πάντα» έγραφε το πανό, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο και την ομάδα για να κάνει «ξέπλυμα» στο Κατάρ. Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο επίτιμος πρόεδρος της ομάδας, Ούλι Χένες, θα δηλώσει για τη διαμαρτυρία ότι «πρόκεται για ό,τι χειρότερο έχω ζήσει στην Μπάγερν».

Ενόψει  της γενικής συνέλευσης, ο δικηγόρος και μέλος της ομάδας Μίκαελ Οτ θέλησε να φέρει προς ψήφιση την πρόταση να μην συνεχιστεί η συνεργασία με την Qatar Airways μετά το 2023. «Η αεροπορική εταιρεία ανήκει στο εμιράτο του Κατάρ. Αυτή η χώρα είναι υπεύθυνη για την μαζική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για σκάνδαλα διαφθοράς. Αντί η Μπάγερν να φέρει την αλλαγή, επί της ουσίας δίνει το ‘πράσινο φως’ στο εμιράτο να συνεχίσει αυτές τις πολιτικές, ‘ξεπλένοντας’ τις πράξεις της ηγεσίας. Με μια τέτοια αδιαφορία από πλευράς μας αυτό που καταφέρνουμε είναι να πλήττουμε τη φήμη της ομάδας και να ανοίγουμε το δρόμο και σε άλλες μεγάλες ομάδες να πράξουν ανάλογα». Όταν ο Οτ ετοιμαζόταν να θέσει το θέμα προς ψήφιση ενώπιον των μελών, ο αντιπρόεδρος Ντίτερ Μάιερ τον διέκοψε, προφασιζόμενος ότι αυτή η ενέργεια είναι ενάντια στις προβλέψεις του καταστατικού και της λειτουργίας της συνέλευσης. Τα μέλη γιούχαραν τον Μάιερ και η κατάσταση φαινόταν να οδηγείται εκτός ελέγχου. Εκεί πήρε το μικρόφωνο ο πρόεδρος Χάινερ και δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η συνέλευση, οδηγώντας τα μέλη σε βαριές κατηγορίες προς τη διοίκηση για αδιαφάνεια και παραβίαση των αρχών και κανόνων λειτουργίας του συλλόγου.

«Ασχέτως εάν η ενέργειά μου προβλεπόταν από το καταστατικό ή όχι, η διοίκηση όφειλε με καλή πίστη να δεχτεί την ομιλία και την πρότασή μου» τόνισε ο Μίκαελ Οτ, με τον Χάινερ να κατεβάζει τους τόνους και να σημειώνει μία εβδομάδα μετά στο περιοδικό «Kicker» ότι «η διοίκηση ακούει με προσοχή τη θέση της συνέλευσης» και ότι «θα αναζητήσει τρόπους για να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και μελών». Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Με το Κατάρ να ετοιμάζεται για το Μουντιάλ τον προσεχή Νοέμβριο, την συνέλευση για την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας με το εμιράτο μετά το 2023 να πλησιάζει και τον έλεγχο της UEFA για τις χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές ομάδες να κορυφώνεται, οι εντάσεις στους κόλπους των Βαυαρών δεν αναμένεται να μειωθούν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο η διοίκηση της ομάδας θα θελήσει να πείσει τη συνέλευση για την ανανέωση της συνεργασίας με το Κατάρ, όπως επίσης και πως θα αντιδράσουν άλλες ομάδες στη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και των χορηγιών από πηγές που ελέγχονται για τη νομιμότητα της δράσης τους.

Exit mobile version