H μάχη του Μάρκους Ράσφορντ κατά της παιδικής φτώχειας
AP PHOTO RUI VIEIRA
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

H μάχη του Μάρκους Ράσφορντ κατά της παιδικής φτώχειας

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για τον νεαρό επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος δημιούργησε με συνέπεια και επιμονή ένα τεράστιο δίκτυο καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας, απέναντι στην αδιαφορία και τις ανεπαρκείς πολιτικές της αγγλικής κυβέρνησης.  

Στις 31 Οκτωβρίου 1997 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας γεννήθηκε ένας τύπος που κατάφερε να παντρέψει με μαεστρία το ποδόσφαιρο με την κοινωνική δράση και τον ακτιβισμό. Ο λόγος για τον Μάρκους Ράσφορντ, με μακρινές ρίζες από το σύμπλεγμα νήσων Saint Kitts, στην Καραϊβική, με τη γιαγιά του να του φτιάχνει παραδοσιακές λιχουδιές με παπάγια και κατσικίσιο γάλα. Ο Μάρκους προέρχεται από οικογένεια της εργατικής τάξης, με τη μητέρα του Μέλανι Μέιναρντ, που τον μεγάλωσε μαζί με τα έξι αδέρφια του, να κάνει τη μία δουλειά μετά την άλλη για να καταφέρει να φέρει φαγητό στο σπίτι.

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον με το έμπειρο και κοφτερό μυαλό του, διέκρινε ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στον Μάρκους, παρακολουθώντας τον στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ. «Βλέπει το γήπεδο με άλλο τρόπο, όχι ως ένας παίκτης, ένας επιθετικός που θέλει να απλά σκοράρει», έλεγε. «Βλέπει το γήπεδο σαν ένα πεδίο διασκέδασης, αλλά και συνεργασίας παράλληλα». Η συνεργασία είναι μία λέξη-κλειδί στη ζωή του Μάρκους μέχρι τώρα, σε κάθε βήμα τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και εκτός.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Μάρκους αποφάσισε να δράσει και να στηρίξει τις οικογένειες που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Συνεργάστηκε με τη οργάνωση FareShare που μάχεται για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου διανομής τροφίμων, βάζοντας στο παιχνίδι αλυσίδες σουπερμάρκετ, τοπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων, φέρνοντας παράλληλα κοντά τις κοινότητες οπαδών της Γιουνάιτεντ και της Σίτι. Η κινητοποίηση του Ράσφορντ διαμόρφωσε μία τεράστια δεξαμενή χρηματοδότησης που έφτασε τα 20 εκατομμύρια λίρες, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο διανομής φαγητού που κάλυψε τις ανάγκες 400.000 παιδιών στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ και των Μίντλαντς. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μετά την έναρξη της καμπάνιας, η FareShare, μαζί με τα τοπικά συνεργαζόμενα δίκτυα διανομής και οργανώσεις αλληλεγγύης, κατάφεραν να προσφέρουν 3 εκατομμύρια γεύματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που αυξήθηκε σε 4 εκατομμύρια τον επόμενο μήνα.

«Αν δεν είχαμε τον Ράσφορντ, δεν θα είχαμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Πραγματικά μας έσωσε», θα πουν πολλοί σε ένα ρεπορτάζ του BBC στο Μάντσεστερ. «Δεν άφησε κανέναν απροστάτευτο, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα παιδιά μας, αφήνοντάς μας εντελώς ξεκρέμαστους», θα πουν άλλοι.

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version