Μουντιάλ Κατάρ: Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών συνεχίζονται
AP PHOTO HASSAN AMMAR
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μουντιάλ Κατάρ: Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών συνεχίζονται

SHARE THIS

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τη FIFA να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ, ταμείο αποζημίωσης για μετανάστες εργάτες.

Με έκθεσή της ένα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τους αξιωματούχους του εμιράτου να δεσμευτούν εκ νέου για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών συνεχίζονται.

Η οργάνωση ζητά επίσης από τη FIFA να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ, ταμείο αποζημίωσης για μετανάστες εργάτες. Η ηγεσία του εμιράτου αναθεώρησε το 2017 τμήμα της εργατικής νομοθεσίας της, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων πιέζουν για απόδοση δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να παραμένει κενό γράμμα. Χιλιάδες εργάτες παραμένουν απλήρωτοι, εργάζονται χωρίς επαρκή ανάπαυση και σε καθεστώς ανασφάλειας, ενώ συναντούν προβλήματα και εμπόδια όταν θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, τη στιγμή που χιλιάδες θάνατοι δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί.

Το Κατάρ έχει επίσης επικυρώσει δύο συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των μεταναστών εργαζομένων στον συνδικαλισμό και απαγορεύει την ένταξή τους σε συνδικάτα. Η FIFA καθόρισε πρότυπα εργασίας στα γήπεδα, αλλά αυτά αφορούν λίγους εργάτες. Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των γηπέδων στερούνται ανάπαυσης κι αναγκάζονται να εργάζονται με την απειλή κυρώσεων, όπως για παράδειγμα αυθαίρετες παρακρατήσεις μισθών, ακόμη και κατάσχεση διαβατηρίων. Οι χιλιάδες θάνατοι στα εργοτάξια δεν ερευνήθηκαν ποτέ, με οργανώσεις να τονίζουν ότι μέρος αυτών προκλήθηκε από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες.

«Οι αλλαγές που εισήχθησαν στο σύστημα κατέστησε τους εργαζόμενους απόλυτα εξαρτημένους από τον εργοδότη τους», σημειώνουν από τη Διεθνή Αμνηστία. «Η πλειοψηφία των μεταναστών εργατών μπορούν εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αλλάξουν δουλειά χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν άδεια, ωστόσο εξακολουθούν να κινδυνεύουν να συλληφθούν ή να απελαθούν αν οι εργοδότες τους ακυρώσουν τη βίζα και το διαβατήριό τους, δεν ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους ή τους δηλώσουν απόντες  από την εργασία τους». Από την οργάνωση επίσης προσθέτουν ότι αν και η κυβέρνηση του Κατάρ είχε εγκρίνει περισσότερα από 300.000 αιτήματα περί αλλαγής εργασίας από τον Οκτώβριο του 2020, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες χρησιμοποίησαν τις εξουσίες τους που τους παρέχει η νομοθεσία για να ακυρώσουν τη βίζα των εργαζόμενων.

Exit mobile version