Τζιάνι Ινφαντίνο: Το «δεξί χέρι» των Καταριανών ανανεώνει τη θητεία του στη FIFA
AP PHOTO LUJAIN JO
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τζιάνι Ινφαντίνο: Το «δεξί χέρι» των Καταριανών ανανεώνει τη θητεία του στη FIFA

SHARE THIS

Ο 52χρονος νυν πρόεδρος της FIFA υπερασπίστηκε την επιλογή του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 πιο σθεναρά και από τον προκάτοχό του, Ζεπ Μπλάτερ.

Την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία της FIFA εξασφάλισε ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο 52χρονος παράγοντας είναι ο μοναδικός υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, για τις εκλογές που θα γίνουν στις 16 Μαρτίου 2023 στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Όπως ανακοίνωσε η FIFA, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε χωρίς να κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία, με τον Ινφαντίνο να συνεχίζει στην προεδρία χωρίς καν να δοκιμαστεί, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία. Ο Ιταλο-Ελβετός παράγοντας εξελέγη πρόεδρος της FIFA στις έκτακτες αρχαιρεσίες του 2016, νικώντας στον τελικό γύρο τον Σαλμάν Μπιν Ιμπραΐμ Αλ-Καλίφα από το Μπαχρέιν, ενώ και το 2019 επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο.

Ο Ινφαντίνο συνεχίζει το βρόμικο έργο του Μπλάτερ

Όταν ο Ζεπ Μπλάτερ και οι συνεργάτες του καθαιρέθηκαν, το 2015, κατηγορούμενοι για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς, η νέα ηγεσία της FIFA υποσχέθηκε μια νέα εποχή διαφανούς διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου. Δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, για τη θέσπιση νέων κανόνων σε ό,τι αφορά την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, με τον τότε νέο πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο, να υπερασπίζεται την επιλογή του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 πιο σθεναρά και από τον προκάτοχό του.

Το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού πρόσφερε στο αυταρχικό καθεστώς του Κατάρ μια κολυμβήθρα για να «ξεπλύνει» τα αμαρτήματά του στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, με τους εμίρηδες να θέλουν να εκπέμψουν την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους, δαπανώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, κατασκευάζοντας επτά γήπεδα, αυτοκινητόδρομους, δίκτυο μετρό και δεκάδες ξενοδοχεία, που θα αφήσουν τον επισκέπτη με το στόμα ανοικτό. Μαζί όμως με αυτά, το Κατάρ αφήνει πίσω του και χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργαζόμενους, διώξεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ένα απέραντο σκοτάδι καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δώδεκα χρόνια μετά, τρεις μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει, αντίθετα δυναμώνουν. Ο Φίλιπ Λαμ, που σήκωσε το τρόπαιο του Μουντιάλ το 2014 ως αρχηγός της εθνικής Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στην Ντόχα, διαμαρτυρόμενος για τις πρακτικές και πολιτικές του εμιράτου που εφαρμόζονται στο κρατίδιο, ενώ η εθνική Δανίας έβαλε στις βαλίτσες της και μαύρες φανέλες με τις οποίες σκοπεύει να αγωνιστεί στα παιχνίδια. Το αν αρκούν αυτές οι ενέργειες είναι μία άλλη ιστορία, ωστόσο υπάρχει ένα ρεύμα κατά της διοργάνωσης το οποίο θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί με μία κατάλληλη στρατηγική το επόμενο διάστημα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες θεατές σε διάφορα γήπεδα της Γερμανίας σήκωσαν πανό που έγραφαν: «5.000 νεκροί για 5.760 λεπτά ποδοσφαίρου – ντροπή σας!», αναφερόμενοι στους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις φαραωνικές κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις απαγορεύτηκε η μετάδοση των αγώνων σε δημόσιους χώρους, ενώ και στο διαδίκτυο αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για μποϊκοτάζ του τουρνουά, λίγες μόλις μέρες πριν την αυλαία.

Exit mobile version