Κι αν γίνει η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής» της ΕΕ;
AP PHOTO MICHAEL SOHN
EDITORIAL

Κι αν γίνει η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής» της ΕΕ;

SHARE THIS

Αν κοπούν εντελώς οι ροές ρωσικού αερίου, θα έχουμε ένα νέο σκηνικό υβριδικού πολέμου, ένα σκηνικό οικονομικού πολέμου που θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση τη χώρα, επηρεάζοντας όλους τους τομείς, αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο τοπίο που διαμορφώνεται ενόψει του χειμώνα στην Ευρώπη μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προκαλεί σε ειδικούς και μη. Οι Βρυξέλλες αδειάζουν για τις καλοκαιρινές διακοπές, η γραφειοκρατία συνεχίζει να σπρώχνει για μερικές εβδομάδες τα προβλήματα κάτω από το χαλί, με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη να αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με αμηχανία, αναποφασιστικότητα και, θα λέγαμε, χωρίς πλάνο.

Υπάρχουν πράγματα που λίγο-πολύ τα ξέρουμε κι άλλα που δεν έχουν φανεί ακόμη. Γνωρίζουμε την ισχυρή πιθανότητα η Γερμανία να βρεθεί για πρώτη φορά στο επίκεντρο μιας μεγάλης κρίσης στην ΕΕ και να είναι αυτή, για πρώτη φορά, μετά την ενοποίηση, ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης. Όπως καταλαβαίνουμε, μια Γερμανία που είναι έτοιμη να κλατάρει ενεργειακά δημιουργεί πανικό στην υπόλοιπη Ένωση, επηρεάζοντας τη συνοχή της αλλά και τις πολιτικές στο ζήτημα των χρηματοδοτικών ροών και της ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom, ο κίνδυνος να μην ξαναρχίσουν οι ροές του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 ενεργοποιεί στο Βερολίνο όλα τα σενάρια εκτάκτου ανάγκης – σενάρια ακραία για δελτία σε όλα τα επίπεδα προς τους πολίτες και «κόφτες» σε ενέργεια, δαπάνες, κατανάλωση κλπ. Η διαπίστωση ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω της εξάρτησης από το αέριο του Πούτιν, γεννά αυτομάτως ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός αυτό σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είναι υπαρκτό το σενάριο το Βερολίνο να επιλέξει προσωρινά τη ‘γραμμή’ ότι ο ‘καθένας ας κινηθεί μόνος του’, βάζοντας στο περιθώριο κάθε πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής απάντησης», σημειώνει στο rosa.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι τι θα κάνουν Παρίσι και Ρώμη, με δεδομένες τις σύνθετες πολιτικές ισορροπίες και τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στη γαλλική εθνοσυνέλευση και τις πιθανές εκλογές στη Ρώμη», προσθέτει. Αν κοπούν εντελώς οι ροές αερίου, θα έχουμε ένα νέο σκηνικό υβριδικού πολέμου, ένα σκηνικό οικονομικού πολέμου, που θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση τη χώρα, επηρεάζοντας τομείς πρώτης ανάγκης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, στη συνέχεια άλλες βιομηχανίες, έπειτα τις κοινωνικές υπηρεσίες και τέλος τις ροές που αφορούν τη θέρμανση των κατοικιών.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος λόγω τουρισμού, ώστε να δοθεί ένα μίνι πακέτο στήριξης για την ενεργειακή κρίση τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο το πακέτο αυτό δεν θα είναι σε καμία περίπτωση επαρκές (όπως και τα προηγούμενα), και βέβαια η κρίση δεν σταματά τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμένεται να κορυφωθεί τους χειμερινούς μήνες. Η κρίση θα τραβήξει καιρό και φαίνεται ότι κάθε κυβέρνηση θα κινηθεί κατά το δοκούν, χωρίς συντονισμό, με προβληματικούς προϋπολογισμούς και τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη.

Exit mobile version