Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας;
EUROKINISSI
EDITORIAL

Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας;

SHARE THIS

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και να ανατρέψει την σημερινή, δυσχερή για την κοινωνική πλειοψηφία κατάσταση.

Γράφαμε πέρυσι τέτοια εποχή και νωρίτερα για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που κινούνται ανεξέλεγκτα και πλήττουν το εισόδημα των πολιτών. Φέτος η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, με τον ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το κόστος αγοράς τροφίμων να έχει ξεφύγει τελείως.

Σε αρκετά είδη κατανάλωσης οι τιμές μπορεί να μένουν αμετάβλητες, αλλά οι συσκευασίες μικραίνουν, ενώ η δύναμη του εισοδήματος εξασθαινεί διακρώς, καλύπτοντας μετά βίας τις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα. Πολλές εταιρίες έχουν βρει την ευκαιρία κι αυξάνουν τις τιμές δυσανάλογα συγκριτικά με τα κόστη, αυξάνοντας σε βαθμό ακραίο τα κέρδη τους. Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά περί «φορολόγησης των υπερκερδών», αλλά δεν γινόταν πολλές φορές κατανοητό μέσα στην οχλαγωγία στελεχών του που έπλητταν την αξιοπιστία εκείνων που μοχθούσαν να βγάλουν μία «γραμμή» στα ΜΜΕ, χωρίς παρεμβολές και προσωπικές ατζέντες. Αυτά έλεγε επίσης το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εδώ και καιρό, χωρίς οι εκθέσεις του να λαμβάνονται όπως θα έπρεπε υπόψη. Όπως τα ίδια έλεγαν και άνθρωποι της αγοράς, τις τεκμηριωμένες θέσεις των οποίων η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά.

Τώρα όμως ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί ότι πράγματι έχουμε «πληθωρισμό υπερκερδών», μία κατάσταση στην οποία πολίτες και καταναλωτές βγαίνουν διαρκώς ζημιωμένοι. Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη αυτή την κατάσταση, την ώρα που η ΕΚΤ, ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ΔΝΤ, όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί με μελέτες τους υποδεικνύουν ως κύριο παράγοντα του πληθωρισμού τα επιχειρηματικά κέρδη – ειδικά τα ακραία επιχειρηματικά κέρδη.

Σε ΕΕ και Ευρωζώνη υπάρχει ένα τρανό παράδειγμα άμεσης και επιτυχημένης εμπλοκής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και του κύματος ακρίβειας. Αυτή η κυβέρνηση είναι η ισπανική, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα με μία κρίσιμη εκλογική μάχη, να πετυχαίνει να θέσει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας, να μειώνει τους συντελεστές ΦΠΑ, να λαμβάνει διοικητικά μέτρα για τις τιμές των εισιτηρίων και τα ενοίκια, καταφέρνοντας έτσι η ισπανική οικονομία να αναδειχθεί η πρώτη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης όπου έπεσε ο πληθωρισμός κάτω από 2%, καταγράφοντας επίσης και συγκριτικά μεγάλη μείωση στις τιμές των τροφίμων.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και να ανατρέψει την σημερινή, δυσχερή για την κοινωνική πλειοψηφία κατάσταση. Να ενισχύσει και να στηρίξει έμπρακτα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους στις τιμές, να θέσει «κόφτες» στα υπερβολικά ποσοστά κέρδους για να τονώσει τον υγιή ανταγωνισμού και, κυρίως, να προστατέψει τον κόσμο της εργασίας. Οι επιδοτήσεις τύπου market pass συνιστούν προσωρινή λύση και δεν δίνουν βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα. Όταν, δε, σχεδόν μονιμοποιούνται, στρεβλώνουν ακόμη περισσότερο την αγορά και πλήττουν βαθύτερα τους καταναλωτές, εμάς δηλαδή.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον πρωθυπουργό, που με τέτοιο ποσοστό επανεκλογής, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει για να ανταποδώσει την κοινωνική στήριξη που έλαβε, είναι να αρχίσει να την επιστρέφει πίσω μέσα από πράξεις, με πρώτη ενέργεια τον έλεγχο και την πάταξη της ακρίβειας όσο είναι ακόμη καιρός, πριν αποδυναμωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών, πριν χαθεί το τρένο και η ακρίβεια λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Exit mobile version